7 tips voor het aanschaffen van een nieuwe bank

Woensdag 15-06-2022
7 tips voor het aanschaffen van een nieuwe bank

Tijd voor een nieuwe bank! Maar waar moet je allemaal op letten? Voor de aanschaf van een goede bank zijn er behoorlijk wat punten waar je op kunt letten. In deze blog lees jij alles waar je op moet letten wanneer je een nieuwe bank gaat kopen. Met deze zeven handige tips ben jij goed voorbereid om de beste keuze voor jou te zijn. Benieuwd welke tips dit zijn? Lees dan gauw verder.

#1 Bepaal de ruimte die beschikbaar is voor een bankstel

Een bank is niet een klein item dat je plaatst in de woonkamer. Het neemt aardig wat ruimte in beslag, maar dat zorgt er ook voor dat je er optimaal op kunt relaxen. Om zeker te weten dat het bankstel past, is het goed om de ruimte vooraf alvast op te meten. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf.

Het is hierbij ook belangrijk dat je al weet of je gaat voor een hoekbankstel of voor een 2- of 3-zitter. Wanneer je een smalle kamer hebt kan een hoekbank namelijk al snel te groot lijken. Je kunt hier dan beter kiezen voor een 2-zits in combinatie met fauteuils. Door vooraf goed te bepalen welke soort bank het beste past, kun je gericht gaan zoeken!

Zitplekken op een hoekbank

#2 Denk na over het aantal zitplekken die je nodig hebt

Heb je een grote familie en wil je graag dat iedereen plek heeft? Dan moet je zeker gaan voor een grote bank of juist voor twee kleinere banken om zo meer zitplekken te creëren. Afhankelijk van het aantal zitplekken die je nodig hebt, kun je hier bepalen hoe groot de bank moet zijn.

Naast dat je alleen gebruik maakt van banken in de ruimte kun je ook meer zitplekken creëren door fauteuils te plaatsen. Dit zorgt voor een ruime indeling van de woonkamer en is ideaal wanneer je een grote ruimte hebt. Daarnaast zorgt het ervoor dat er de ruimte is om jezelf terug te trekken. Speel met het aantal verschillende zitplekken in huis om iedereen te voorzien van een comfortabele plek.

#3 Het comfort van de bank

Natuurlijk wil je heerlijk comfortabel kunnen zitten op de bank. Hoe je comfortabel zit is natuurlijk volledig afhankelijk van wat je eigen wensen zijn. Heb je liever een actievere zit of ga je toch liever voor een wat zachtere zit? Om dit te bepalen is het goed om te letten op de vulling van het bankstel, maar ook op de zitdiepte en -hoogte.

De vulling van de bank is erg bepalend voor het comfort en de hardheid van de kussens. Voor een bank wordt er vaak gebruik gemaakt van koudschuim. Maar wat is koudschuim? Koudschuim is een vulling dat erg veerkrachtig is. Kuilvorming is hierbij minimaal waardoor er minder minder plooiing onstaat in de stof. Bankstellen gevuld met koudschuim kunnen bij normaal gebruik zo’n 6 tot 10 jaar meegaan!

Naast de vulling draagt ook de zitdiepte en -hoogte bij aan het comfort. Wanneer je bijvoorbeeld langer bent, kan een diepere zit wenselijk zijn. Ben je wat korter, kan een diepe zit als oncomfortabel worden gezien. Het is dus goed om dit te testen bij de aanschaf met mensen van verschillende lengtes, zodat iedereen zo comfortabel mogelijk op de bank kan zitten.

#4 De stof waar het bankstel mee bekleed is

De bekleding van de bank draagt enorm bij aan de stijl van het interieur. Dit komt natuurlijk omdat het een groot meubelstuk betreft. Verschillende stoffen hebben hun eigen voordelen, dit kunnen punten zijn waar je extra op let wanneer je rondkijkt. Zo zijn er bijvoorbeeld stoffen die geen halen krijgen wanneer dieren hier langs gaan met de nagels.

Een leren bank past bijvoorbeeld goed binnen een industrieel interieur. Ga je liever voor een wat chiquere look? Kies dan voor een velvet model of juist voor een met een chenille stof!

Chenille
Velvet
Eco leer

#5 De uitstraling

De uitstraling van de bank kan enorm bepalend zijn voor de look van het interieur. Zo heeft een bank met losse kussens een speelsere uitstraling dan een strakke design bank. Ook de hoogte van de pootjes draagt hier aan bij. Een model dat staat op hogere pootjes geeft een luchtige look aan de ruimte. Een bankstel waarbij je de pootjes bijna niet ziet zal voor een strakke uitstraling zorgen.

Naast de pootjes en de zitkussens van de bank is de stof een belangrijke factor voor de uitstraling. Een velvet stof past perfect bij een modern tot hotel chique interieur, terwijl een leren bank zijn plek zal vinden een industrieel interieur. Hier geldt dat niks moet en alles kan.

Taupe bank

#6 De kleur van de bank

Qua kleurkeuze is het assortiment enorm. Ook hier kun je vooraf goed over nadenken. Wanneer je online een bank bestelt, zul je het moeten doen met de foto’s om te bepalen of de kleur goed overeenkomt. Of vraag een stofstaaltje aan zodat je een beetje een idee hebt hoe de kleur ongeveer gaat zijn.

Wat betreft de kleurkeuze kun je kiezen voor een echte knaller door te gaan voor een opvallende kleur. Wanneer de rest van het interieur heel neutraal is, is dit super gewaagd! Wanneer je meer van de rustige kleuren bent, zijn er ook genoeg modellen te vinden in bijvoorbeeld een mooie taupe tint. Bij iedere interieurstijl is er een bijpassende kleur te vinden!

#7 Ga proefzitten

Om zeker te zijn van je keuze kun je proefzitten op het bankstel. Wanneer je de bank van tevoren hebt getest, weet je al hoe de bank eruit ziet en hoe deze zit. Ook kun je al je vragen kwijt aan de adviseurs in de showroom.

Ga in de showroom eigenlijk net zo zitten als dat je zelf thuis ook zal zitten op de bank. Dus met je benen opgetrokken of juist lekker languit. Het is belangrijk om goed te weten hoe de bank zit in de positie welke jij het liefst plaatsneemt op het bankstel. Trek dus lekker die schoenen uit wanneer je in de showroom bent en plof languit neer!

Taupe bank 2

De keuze maken

Met deze tips weet je goed waar je op kunt letten wanneer je een bankstel wilt aanschaffen. Let dus vooral goed op de afmeting zodat je zeker weet dat deze past. Verder is het ook belangrijk om gewoon je gevoel te volgen! Jij weet als geen ander welke bank jij het mooiste vindt en hoe je deze zou kunnen combineren in het interieur.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden