Aan tafel! Zo wordt tafelen een echt feestje

Donderdag 14-12-2023
Aan tafel! Zo wordt tafelen een echt feestje

Eetkamertafels zijn veelzijdige en onmisbare meubelstukken in ons dagelijks leven, of het nu gaat om gezellige diners, productief werken, of ontspannen momenten. Rechthoekige tafels bieden praktisch nut, terwijl vierkante tafels ideaal zijn voor kleinere ruimtes en ronde tafels een zachtere uitstraling geven. De diversiteit in vormen en materialen biedt talloze mogelijkheden om de functie en uitstraling van een ruimte te bepalen. Ben jij benieuwd waar je op moet letten bij het kiezen van een eetkamertafel? In deze blog vertellen wij je hier alles over.

 
Eettafel 270cm eiken opgedekt 2 kopie
Ovale tafel

Een ovale eettafel brengt een vleugje zachtheid in de ruimte. Doordat er geen hoeken aan de tafel zitten, is het gemakkelijk om extra zitplaatsen te creëren. Het ronde ontwerp maakt de sfeer soepel en uitnodigend, perfect voor gezellige diners.

Voordelen:

  • De eetkamertafel maakt een hoekige ruimte zachter
  • Een ovale tafel is geschikt voor een smalle eethoek
  • De eettafel ziet er compacter uit, omdat er geen hoeken aan zitten

Nadelen: 

  • Minder beenruimte aan de smalle kant van de eettafel
  • De eetkamertafel kan niet tegen de muur geplaatst worden
  • De tafel kan niet verlengd worden, door er een andere tafel aan te plaatsen
 
Eettafel 240cm zwart opgedekt 2
Deens ovale tafel

Een Deens ovalen eettafel combineert de praktische ruimte van een rechthoekige tafel met de zachtheid van een ovale tafel. Ten opzichte van een ovale eettafel kun je hier ook aan het hoofdeinde zitten.

Voordelen:

  • De eetkamertafel biedt meer zitruimte
  • De tafel maakt een hoekige ruimte zachter
  • Geen scherpe punten om tegenaan te stoten

Nadelen: 

  • De eetkamertafel kan niet tegen de muur geplaatst worden
  • De eettafel kan niet verlengd worden, door er een andere tafel aan te plaatsen
 
Eettafel 220cm beige opgedekt 2
Rechthoekige tafel

Een rechthoekige eettafel is zeer praktisch, omdat de tafel zowel in de ruimte als tegen de muur geplaatst kan worden. Het is dan ook de meest populaire en gekozen vorm als het gaat om eettafels.

Voordelen:

  • Veel ruimte op de eetkamertafel
  • De tafel is passend in elk type eetkamer
  • Kan verlengd worden door een andere tafel eraan te zetten
  • Gemakkelijk extra zitplekken creëren op de kopse kanten
  • De eetkamertafel is praktisch en op verschillende manier te plaatsen in de ruimte

Nadelen: 

  • De eetkamertafel neemt relatief veel ruimte in beslag
  • De tafel is minder geschikt voor kleine eethoeken
 
Bistrotafel Nils 80 x 80 cm eiken LBW ET1186 LBW AC504 1
Vierkante tafel

Een vierkante eetkamertafel, ook wel bistro tafel, is praktisch voor een kleine eethoek, omdat je de eettafel eenvoudig tegen de muur kunt zetten. Hierdoor wordt de ruimte efficiënt gebruikt en het geeft je ook de flexibiliteit om de tafel op een handige manier in te richten.

Voordelen:

  • Een bistro tafel is ideaal voor kleine ruimtes
  • De vierkante eettafel biedt veelzijdigheid in haar gebruiksmogelijkheden
  • Gemakkelijk om er een tafel tegenaan te zetten en meerdere zitplekken te creëren

Nadelen: 

  • De zitruimte bij één bistro tafel is beperkt
  • Een vierkante eettafel is minder geschikt voor grotere groepen
 
Ronde tafel
Ronde tafels

Een ronde eettafel is net als een vierkante tafel handig voor een kleine eethoek en kan ook de rechte lijnen in een vierkante ruimte doorbreken. Het geeft de ruimte een wat zachtere uitstraling en brengt meteen sfeer.

Voordelen:

  • Ideaal voor kleine ruimtes
  • Biedt oogcontact met alle personen rond de eetkamertafel
  • Eenvoudig extra stoelen toe te voegen wanneer nodig
  • Verzacht hoekige ruimtes en voegt een vloeiendere uitstraling toe

Nadelen: 

  • De ronde tafel kan niet verlengd worden
  • Er is minder ruimte op de eetkamertafel zelf
  • De ronde eettafel kan alleen in het midden van de ruimte geplaatst worden
  • Het aantal beschikbare zitplaatsen wordt bepaald door het type onderstel

Ruimte voor de stoelen

Aan tafel wil je genoeg ruimte hebben. De ideale situatie is om 70 cm ruimte per persoon te hebben. Waar je op moet letten is dat je niet de eetkamerstoel de ruimte aan een eettafel laat bepalen.

Als je stoelen neemt van 40 cm breed, reken dan aan beide kanten van het zitvlak nog eens 15 cm extra. Zo heb je genoeg ruimte aan tafel en heb je ongeveer 30 cm tussen de stoelen. Kies je voor stoelen van 60 cm, zorg er dan voor dat er 5 cm extra ruimte aan beide kanten zit, waardoor er ongeveer 10 cm tussen de stoelen zit.

Als je 70 cm ruimte per eetkamerstoel hanteert, maakt het meestal niet veel uit of je eetkamerstoelen met een zitvlak van 40 of 60 cm kiest. Je hebt dan altijd voldoende zitruimte per persoon. In dit geval hoef je ook geen rekening te houden of het gaat om een eetkamerstoel met armleuningen of een eetkamerstoel zonder armleuningen.

Wil je wel meer zitplekken creëren met smallere stoelen, kan dat natuurlijk gewoon. Hou er dan wel rekening mee dat personen dichter op elkaar zitten en dit tijdens het eten als minder prettig kan worden ervaren.

Eettafel 240cm zwart opgedekt 3
Eetkamerstoel aan eetkamertafelpoot

Rekening houden met tafelpoten

Om te bepalen of je eetkamerstoelen geschikt zijn voor je eettafel, is het van groot belang om rekening te houden met de tafelpoten. Bij een eetkamertafel met een kruispoot passen over het algemeen meer stoelen dan bij een tafel met poten op de hoeken, omdat de hoekpoten extra ruimte in beslag nemen. Wanneer je bijvoorbeeld een eettafel van 200 cm hebt met poten op de hoeken, moet je er rekening mee houden dat deze niet volledig 200 cm ruimte biedt voor je eetkamerstoelen.

Als de eettafel die je overweegt poten heeft die naar binnen staan, moet je er rekening mee houden dat er minder ruimte is voor je stoelen. Check altijd de afstand tussen tafelpoten. Bij sommige tafels kun je deze afstand ook nog zelf bepalen wanneer je de eetkamertafel monteert.

Bronx71 eettafel alec melamine eiken 220 x 90 cm

Zithoogtes voor een comfortabele zit

Pas de zithoogte aan op de hoogte van je tafelblad, waarbij de gemiddelde zithoogte van eetkamerstoelen varieert tussen de 45 tot 55 cm. Het is aan te raden om 20 tot 25 cm ruimte te behouden tussen de onderkant van het blad en de zitting van je eetkamerstoelen. Zo heb je voldoende beenruimte, maar zit je niet te laag.

Sommige stoelen zakken door de vulling of vering in de zitting nog een paar centimeter in wanneer je er op zit. Hou hier ook rekening mee om te voorkomen dat je te laag aan tafel zit.

Eetkamerstoel met armleuningen aan tafelblad hoogte

Rekening houden met de hoogte armleuning van de eetkamerstoel

Eetkamerstoelen met armleuningen zijn er in allerlei soorten en maten, maar tafelbladen ook. Let bij eetstoelen met armleuning op het hoogste punt van de armleuning. Zorg dat deze niet hoger is dan de onderkant van het tafelblad. Idealiter bewaar je minimaal 2 cm tussen de armleuning en de onderkant van het blad. Zo slijt de stof van de stoel niet door langs het blad te schuren en zitten je vingers ook niet snel klem.

Kijk daarnaast goed aan de onderkant van het tafelblad. In sommige gevallen is deze opgedikt of bevinden zich nog bevestigingslatten of balken. Deze punten zitten soms precies op de plek waar je de eetkamerstoel met armleuningen wil aanschuiven.

Bartafels

Geef je eethoek een twist en ga in plaats voor een eetkamertafel met eetkamerstoelen voor een bartafel met barkrukken. Er zijn veel barkrukken en barstoelen waarmee je net zo comfortabel kunt tafelen als op een eetkamerstoel. Zo wordt tafelen een waar feestje!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden