Barkruk kopen? Lees hier vijf essentiële tips!

Vrijdag 08-11-2019
Barkruk kopen? Lees hier vijf essentiële tips!

Barkrukken in combinatie met bartafels vervangen steeds vaker de eetkamertafel met eetkamerstoelen. Zo kan een bartafel ruimte besparen in de keuken of woonkamer. Je kan hem natuurlijk ook gebruiken voor: ontbijten, borrelen of om gewoon even lekker aan te werken. Naast bartafels neemt ook het aantal kookeilanden toe, in vele keukens is er ruimte om aan een kookeiland een eigen barretje te creëren.

Waar moet je nou op letten bij het kopen van een barkruk? Wij geven je 5 essentiële tips, zodat jij zeker kan zijn van jouw keuze.

1. De ideale hoogte voor jouw barkruk

Een cruciale fout die vaak wordt gemaakt is dat er niet wordt gekeken naar de afmeting van de barkruk ten opzichte van de hoogte van de bartafel of kookeiland. Het bekende gezegde, ‘’meten is weten’’, is dan ook zeker niet overbodig bij de aanschaf van een barkruk.

Om zeker te weten dat de hoogte van de barkruk goed is dien eerst de hoogte van de bartafel te weten en vervolgens de zithoogte van de barkruk. Let hierbij goed op dat je de hoogte van de bartafel meet vanaf de onderkant van het blad. Tussen deze twee afmetingen moet een ruimte van tenminste 25 centimeter zitten met een maximum van 30 centimeter. Door deze afstand te hanteren weet je zeker dat je comfortabel aan een bar, bartafel of kookeiland kan zitten. Wanneer je verschillende soorten barkrukken koopt, kijk de hoogte dan na bij elke variant. Houdt natuurlijk ook rekening met de dikte van het keukenblad of tafelblad, uiteindelijk moet je hier op leunen, vanaf eten of werken!

Naast de hoogte dien je ook altijd naar de breedte van de barkruk te kijken om erachter te komen hoeveel barkrukken of barstoelen er aan de bartafel dan wel kookeiland passen. Er is niets vervelender dan krap aan tafel te zitten, zorg er daarom altijd voor dat er een extra ruimte van 15 centimeter aan beide zijden tussen de barkrukken komt. En niet te vergeten, kijk ook altijd of de armleuningen onder de bartafel passen. 

pinterest 2
Bron: Pinterest

2. Designbarkrukken met verschillende materialen

Barkrukken zijn er in verschillende maten maar ook in verschillende materialen. Veel gebruikte materiaalsoorten zijn kunststof, leer, microvezel en velvet. De materiaalsoort is belangrijk voor het kiezen van de juiste barkruk, onderstaand leggen wij de mogelijkheden uit. 

Gerecycled leer

Gerecycled leer, misschien beter bekend als eco-leder, is een milieuvriendelijke materiaalsoort. De bestandsdelen van eco-leder zijn namelijk leerrestanten in de onderlaag en microvezel als bovenlaag. Eco-leder bestaat vaak voor 30% uit polyester en 70% uit echt leer.

Voordelen
+ Goedkoper dan echt leer
+ Milieuvriendelijk
+ Makkelijk schoon te houden
+ Leren uitstraling

Nadelen
-
Minder authentiek dan echt leer
- Kan verkleuren door de zon 

Pu-leer

PU-Leer staat ook wel bekend als Polyurethaan. Deze materiaalsoort is misschien onbekend voor velen, maar is toch een veelvoorkomende materiaalsoort in de interieurbranche en tevens in de detailhandel. PU leer is een fraai- en betaalbaar alternatief voor echt leer. Het is sterk, flexibel en heeft een lage waterdoordringbaarheid. Bij PU leer is een coating aangebracht op een laag splitleder of samengeperste leerresten.

Voordelen
+ Goedkoper dan echt leer
+ Dunner, dus makkelijker te verwerken
+ Makkelijk schoon te houden
+ Bijna niet van echt leer te onderscheiden

Nadelen
-
Minder duurzaam dan echt leer
- Er kan slijtage ontstaan
- Kan verkleuren door de zon 

Kunststof

Vaak zijn de moderne of Scandinavische barkrukken gemaakt van kunststof, ook wel bekend als polypropyleen. Het ideale aan deze materiaalsoort is dat het makkelijk schoon te maken is met een vochtige doek. Qua zitcomfort is een barkruk of barstoel van kunststof iets minder dan een barkruk met veringen of vulling in de zitting en/of rugleuning.

Voordelen
+ In vele kleuren beschikbaar
+ Slijtvast
+ Makkelijk schoon te houden

Nadelen
- Kan verkleuren door de zon 
- Kan mogelijk statisch zijn

Leer

Leder is materiaalsoort welke met het juiste onderhoud jaren mee kan. Leer is sterk en zeer duurzaam, maar goed onderhoud is noodzakelijk om deze levensduur zo lang mogelijk te krijgen. Zorg er altijd voor dat een leren barkruk niet te nat wordt bij het reinigen, zo voorkom je kringen. Verder houd je het leer mooi en soepel door het jaarlijks in te smeren met leder crème of ledervet.

Voordelen
+ Erg duurzaam
+ Leer is tijdloos
+ Makkelijk te combineren
+ Vuilafstotend, onderhoudsvriendelijk

Nadelen
-
Echt leer is prijzig
- Warm in de zomer en koud in de winter
- Kan verkleuren door zonlicht

Metaal

Metalen barkrukken zijn eenvoudig schoon te houden, een vochtige doek volstaat om vlekken of viezigheid te verwijderen. Metaal heeft als eigenschap dat het op verschillende manieren afgewerkt kan worden. Enkele voorbeelden zijn met blank metaal, mat metaal of gepoedercoat metaal. Metalen barkrukken zijn ook goed te gebruiken wanneer je buiten een bar of bartafel hebt. Let er hierbij wel op dat ze niet in de regen blijven staan in verband met mogelijke roestvorming. 

Voordelen
+ Slijtvast
+ Tijdloos
+ Liquid proof
+ Stoere uitstraling

Nadelen
Kan mogelijk statisch zijn
- Kan roestvorming ontstaan bij buiten gebruik

Velvet/velours

Velvet is een gesneden variant van fluweel. De luxe stof is vaak zwaarder van gewicht en is flexibel, daardoor is het erg geschikt voor barkrukken. Velvet wordt gebreid of geweven. Het wordt gemaakt van katoen, linnen, wol en synthetische vezels. Velvet barkrukken zijn erg geschikt voor intens woongebruik en erg duurzaam, velvet is namelijk zeer slijtvast. 

Voordelen
 + Slijtvast
 + Bijna geen kans op haaltjes, lussen en pilling
 + Liquid proof
 + Luxe uitstraling

Nadelen
Kan mogelijk statisch zijn
- Er kan een zitspiegel ontstaan, een soort schaduw op het zitvlak

materiaal 2

3. Barkruk met of zonder rugleuning 

Met of zonder rugleuning, met of zonder armleuning, wel of geen vulling... Er zijn zoveel varianten wat de keuze er niet makkelijker op maakt. Uiteraard is jouw persoonlijke smaak leidend, maar onderstaand geven we je wat basistips over barkrukken.

Een barkruk met rugleuning heeft veelal meer zitcomfort dan een barkruk zonder rugleuning. Armleuningen aan barkrukken kunnen extra zitcomfort bieden, vooral tijdens het eten.

4. Barkruk in hoogte verstelbaar frame, wel of niet?

Er zijn barkrukken welke in hoogte verstelbaar zijn en barkrukken met een vaste poot. Barkrukken met een vast onderstel zijn vaak stabieler waardoor het kantelgevaar lager is. Deze stabiliteit geeft veelal een hoger zitcomfort aan een barkruk.

Het mooie aan barkrukken met een gasveer is dat deze per individu op de gewenste hoogte gesteld kunnen worden. Wanneer je weinig ruimte hebt in huis dan kun je kiezen voor een barkruk met een gasveer die je op de laagste stand onder je kookeiland kunt schuiven.

Ben je op zoek naar een barkruk voor je werkplek of horecagelegenheid en wil je je gasten het ultieme comfort geven? Wij adviseren dan een barkruk met rugleuning en waar mogelijk ook met armleuning! Deze zijn uiteraard ook perfect voor thuis.

Barkruk met rugleuning
Bron: Pinterest

5. De kleur van jouw barkruk bepalen!

En dan last but nog least – de kleur! Tegenwoordig is er zoveel mogelijk in combinatie met verschillende materialen. Heb je het gevoel dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Niet getreurd, hier komen de laatste essentiële tips!

  • Kijk altijd eerst naar de kleurcombinatie die je al in je interieur hebt. Op deze manier kan je vaak al een aantal kleuren van je lijstje strepen en wordt de keuze net wat makkelijker.
  • Welke materiaal soorten komen al voor in de ruimte waar de barkrukken komen te staan? Pas hier de kleur en het materiaal van de barkrukken op aan om een mooi evenwichtig interieur te creëren. Een glanzend blad op je kookeiland kan goed gecombineerd wordt met een robuuster materiaal voor je barkruk.
  • Kies voor een minder besmettelijke kleur als je kinderen hebt. Op die manier vallen de vieze kinderhandjes minder snel op. Ook kun je kiezen voor een waterbestendig materiaalsoort wanneer je kinderen hebt, hierdoor zal morsen minder problemen opleveren.

Weet je nog steeds niet helemaal wat je wilt of weet je al precies wat je zoekt? Neem dan eens een kijkje in ons gehele assortiment barkrukken in allerlei soorten en maten. 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden