Een Eiken tafelblad voor jouw eettafel?

Donderdag 31-10-2019
Een Eiken tafelblad voor jouw eettafel?

Eikenhout is een van de bekendste houtsoorten. Eikenhout is ontzettend hard, sterk en heeft een authentieke uitstraling. Ben jij van plan om een unieke eettafel te laten maken van Eiken? Lees hier tips, voordelen en nadelen van een eiken tafelblad.

Eikenhout is een van de bekendste houtsoorten. Eikenhout is ontzettend hard, sterk en heeft een authentieke uitstraling. Van eiken kun je echt van alles maken! Van kasten, trappen, kozijnen dressoirs biervaten, wijnvaten tot vloeren, maar het meest bekende is toch een eikenhouten tafel. Een stoere industriële tafel met metalen frame en een massief eikenblad is helemaal hip en past perfect in een industrieel interieur!

Waar komt eikenhout vandaan?

Er zijn ontzettend veel soorten eiken. Traditioneel Europees eiken, Amerikaans eiken maar ook Frans en Japans eiken. Door het drogen krijg je verschillende typen hout met een totaal andere afwerking maar ook de look en feel is totaal verschillend. Echt oud eikenhout is super authentiek en heeft een robuuste uitstraling. Dit wordt veelal gebruikt in mooie balken maar ook om compleet unieke tafelbladen te maken.

Ambachtelijk houtwerking robuuste tafels

Een eiken tafelblad maken met zelf gekozen eiken planken

Ben je van plan een prachtig eiken tabelblad te maken? Dan kun je ervoor kiezen om bewerkte of onbewerkte planken te kopen of gewoon een eiken tafelblad op maat te laten maken. Er zijn ontzettend veel houthandelaren die voor jou een tafelblad helemaal naar wens kunnen maken. Wil je echt zelf aan de slag en wil jij de eiken planken zelf uitzoeken dan kun je echt een unieke tafel maken. Kies de planken met een paar mooie knoesten of zelfs met een paar kleine scheuren dit geeft echt een ontzettende authentieke uitstraling en maakt jouw tafel uniek.

Tips voor het maken van een hout tafel vind je op de website van Eigen Huis en Tuin.

Voordelen van eikenhout

+ Je kunt voor relatief weinig geld een unieke tafel op maat laten maken.
+ Eikenhout is ontzettend duurzaam en gaat jaren mee.
+ Je kunt de tafel telkens weer opnieuw schuren en aflakken. 
+ Eiken heeft een unieke en robuuste uitstraling.
+ Eiken is ontzettend hard en sterk.

Nadelen van eikenhout

- Eikenhout is zwaar en grote meubels zijn lastig te verplaatsen.
- Door het verschil in luchtvochtigheid kan eikenhout gaan scheuren.
- De prijs van eikenhout is boven gemiddeld t.o.v. andere houtsoorten zoals teak, mangohout, berken, acacia, iepen of essen.
- Eiken is hardhout en daardoor lastig te bewerken.

Tips voor het onderhouden van eikenhouten meubels:

  • Eikenhout kun je afnemen met een lichtvochtige doek
  • Zet nooit je hete pand op het eikenhouten tafelblad. Gebruik altijd een goede onderzetter.
  • Zet je eikenblad in olie voor extra bescherming
  • Gebruikt nooit agressieve schoonmaakmiddelen op het tafelblad
  • Zorg ervoor dat je het vocht wat op het tafelblad wordt gemorst gelijk afneemt.

Alternatief voor eikenhout: Mangohout

Tegenwoordig worden er ontzettend veel meubels gemaakt van mangohout. Deze populaire houtsoort is een stuk goedkoper dan eikenhout maar vertoont ook andere eigenschappen. Zo is Mangohout een stuk lichter in gewicht dan eikenhout en is het moeilijker meubels te bewerken. Mangohout heeft daarentegen ook een unieke uitstraling en is een stuk goedkoper dan eikenhout.

Alternatief voor eikenhout: Teakhout

Teakhout is een houtsoort die komt uit Indonesië en wordt veel gebruikt in de meubelbranche. Teakhout bevat een bovengemiddeld olie en is ontzettend hard. Net zoals eikenhout heeft teakhout ook een authentiek en uniek karakter en is een betaalbaar alternatief voor eikenhout. Teakhout is prijstechnisch net wat duurder dan mangohout en weer iets goedkoper dan eikenhout.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden