Tips bij de aanschaf van een nieuwe eetkamertafel

Zaterdag 04-05-2019
Tips bij de aanschaf van een nieuwe eetkamertafel

De eettafel is een belangrijke plek in je huis. Dit is vaak het meest centrale plek waar aan wordt gegeten, geborreld, gewerkt, geknutseld of gezellig met de hele familie een spel te spelen! Daarom is het van belang dat dit een tafel is waar je lekker aan kunt zitten en tevens op een goede plek staat. Denk hierbij ook aan de afmetingen en bijpassende stoelen. Ben jij toe aan een nieuwe eetkamertafel, maar weet je niet precies hoe je moet beginnen met zoeken? Lees dan deze tips & tricks!

Trends

Er zijn een aantal trends waarmee je helemaal meegaat in 2020! De industriële trend van dit jaar heeft zich ook gevonden in de eetkamertafels. Zo zie je heel veel houten, metalen en betonlook elementen terug. Deze zijn in verschillende soorten te verkrijgen, zoals:

De Scandinavische trend heeft ook zijn draai gevonden! met de lichte kleuren tafels. Gekenmerkt door de lichte kleurtinten en tafelpoten. Een witte kleur is mooi te combineren met witte, zwarte of gouden elementen. Je hebt natuurlijk verschillende soorten tafels. Het kan bijvoorbeeld een gladde witte tafel zijn of wit geverfd hout. Tevens zijn (natuur)stenen ook een ware trend in 2020. Denk hierbij aan een mooie beton look of marmer in combinatie met een metalen of houten frame!

 

Afmetingen van de eetkamertafel

Het is van belang om vooraf te bepalen welke lengte en hoogte de eetkamertafel moet hebben. Zo moet je rekening houden met een aantal zaken zoals de ruimte, aantal stoelen dat je wil aanschaffen en uw eigen lengte. Hieronder wordt het per afmeting duidelijk uitgelegd.

Lengte

Er zijn vele lengtematen te verkrijgen voor je ideale eetkamertafel. Daarom is het erg belangrijk om hier goed over na te denken zodat de tafel niet te groot is voor de ruimte. Dus bekijk de ruimte goed en probeer het eerst met een proeftafel of een tafelblad van dezelfde grote.  Houd deze ook op de goede hoogte zodat er een compleet beeld is van de ruimte die overblijft met het plaatsen van de tafel. Het is in iedergeval belangrijk dat er ongeveer één meter ruimte om de tafel blijft voor eventuele loopruimte. Tevens is het ook heel handig om een uitschuifbare tafel te kopen. Hierdoor is er altijd nog de mogelijkheid om de tafel te verlengen wanneer het toch te klein is. Ook is het handig te gebruiken wanneer er extra bezoek mee eet.

Hoogte

Ook is de hoogte van de eetkamertafel erg belangrijk. De hoogte van de eetkamertafel is afhankelijk van uw lengte en wat voor soort stoel bij de tafel komt te staan. Wanneer je stoelen met armleuning aanschaft is het zeker van belang om te letten op de hoogte van de tafel. Let er hierbij ook op of er nog een regelwerk onder het tafelblad zit. Dit regelwerk zorgt voor versteviging van de tafel en kan dus niet weggehaald worden.  De eetkamertafels zijn verkrijgbaar in  verschillende hoogtes, deze hoogte ligt vaak tussen de 75 cm – 80 cm hoog. Bekijk hieronder welke hoogte perfect past bij jouw lengte!

  • Ben je tussen de 175 cm en 190 cm? Dan is 77 cm of 78 cm de perfecte hoogte.
  • Ben je kleiner als 175 cm? Neem een tafel die lager is als 77 cm.
  • Ben je groter als 190 cm? Neem een tafek die hoger is als 78 cm.

Aantal stoelen

Bij een eetkamertafel horen natuurlijk ook een aantal leuke eetkamerstoelen! Voordat je een bestelling plaatst zijn er een aantal zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Houd rekening met:

  • Afstand tussen de tafelpoten
  • Dikte van het tafelblad
  • Het regelwerk onder het tafelblad

Wanneer je de lengte maat noteert van een eetkamertafel met blokpoten zal je merken dat de berekende aantal stoelen niet passen of erg krap tegen elkaar aan staan. Het is dus van belang om de afstand tussen de tafelpoten te noteren. Tegenwoordig plaatsen steeds meer mensen een comfortabele armstoel aan een eetkamertafel. Daarom is het van belang om extra rekening te houden met de hoogte van de tafel en het regelwerk onder het tafelblad. De hoogte maat wordt vaak als maximale hoogte van de tafel gegeven. Daarom is het van belang om extra rekening te houden met de dikte en regelwerk van het tafelblad wanneer er een stoel met armleuning aan komt te staan.  

Vorm

 Er zijn verschillende vormen eetkamertafels. Het meest gekochte vorm is een rechthoekige tafel. Hierna komt de ronde en een ovalen tafel ook steeds meer in. Deze vormen hebben voor- en nadelen die hieronder voor je op een rijtje worden gezet!

Rechthoek en vierkant

Een rechthoekige of vierkantige tafel is erg makkelijk om in een ruimte te zetten. Als er blijkt dat er toch te weinig ruimte is, is er altijd de mogelijkheid om één kant tegen de muur aan te zetten. Ook hebben sommige rechthoekige en vierkante tafels de mogelijkheid tot een uitschuifbaar verlengstuk. Tevens is het erg leuk om bij een rechthoekige tafel een eetkamerbank te plaatsen! Wil je een keer iets anders dan gewone stoelen bij een eetkamertafel? Kijk dan eens naar de leuke eetkamerbanken die volop te verkrijgen zijn! Een eetkamerbank is erg leuk om bij een rechthoekige tafel te plaatsen. De eetkamertafel Alfa is een mooi voorbeeld van een rechthoekige tafel! Met zijn metalen onderstel valt deze tafel helemaal onder de industriële stijl.

Rond en ovaal

Een ronde of ovalen tafel is erg gezellig en fijn om aan te zitten. Dit komt doordat iedereen dezelfde positie heeft en er hoeft niemand op de hoek te zitten. Er kan veel makkelijker een gesprek gemaakt worden, dan bij een rechthoekige tafel. Er wordt een ruimtelijke sfeer gecreëerd doordat de tafel los in de ruimte staat. Ronde en ovalen eetkamertafels zijn geschikt voor een mooie grote ruimte. Tevens kunnen er veel stoelen geplaatst worden bij zowel een ronde als ovalen eetkamertafel. Daarentegen is een ronde tafel niet erg geschikt voor kleine ruimtes, doordat er rondom stoelen staan neemt het in totaal veel ruimte in. Eetkamertafel Lima is een perfect voorbeeld van een mooie ronde tafel. Met zijn diameter van 120 cm kunnen er minimaal 4 stoelen aan gezet worden, maar door zijn mooie ronde vorm kunnen er ook nog meerdere stoelen aan gezet worden.

Industriële eetkamertafel Lola rond acaciahout Ø120 cm

Materialen

Het is erg belangrijk dat de eetkamertafel aansluit in het interieur. Dit qua stijl, kleur en materiaal. Hieronder worden de verschillende soorten hout bekeken, dikte tafelblad en verschillende soorten frames!  

Houtsoorten

Er zijn diverse houtsoorten die worden gebruikt bij het maken van meubelen. Er worden een aantal houtsoorten uitgelicht.  

Eiken

Eikenhout is een zeer bekende houtsoort in Nederland, dit komt doordat je deze bomen veel in de natuur tegenkomt. Eikenhout heeft over het algemeen een robuuste en rustieke uitstraling. Tevens kan dit houtsoort erg goed worden behandelen met diverse kleuren. Door deze eigenschappen is eiken veruit de meest geschikte houtsoort voor eettafels. Eetkamertafel Alure is hier een mooi voorbeeld van! Dit is een mooie industriële tafel gemaakt van eikenhout met aan de zijkant nog de structuren van de boom.  

Notenhout

Notenhout is afkomstig uit Amerika. Daarom heeft deze houtsoort ook nog een aantal andere benamingen, namelijk black walnut of walnoten. Deze houtsoort heeft een erg donkere kleur en laat zich makkelijk bewerken. Er is een erg gering aanbod van notenhout, waardoor het hout relatief duur geprijsd is.  

Beukenhout

Beukenhout staat erom bekend dat dit hout niet splintert. Dit is dus ideaal voor het maken van meubelen. Het is een bijna witachtige tot licht bruine kleur die soms een licht rode gloed heeft.  

Esdoorn

Esdoornhout heeft een witachtige tot licht gele kleur met een zeer fijne nerf. Het hout heeft amper noesten en beperkt zich tot een klein zwart streepje wat door het hout heen gaat.  

Teak

Er worden vele meubelen gemaakt van teakhout. Dit komt door zijn stevigheid en dichtheid van het hout. Dit betekent mede ook dat teakhout bijna onderhoudsvrij is. Dit komt door de dichtheid en natuurlijke oliën en vetten in het hout. Tevens geeft teakhout een erg warme sfeer in de ruimte. Eetkamertafels gemaakt van teakhout hebben dus als voordeel dat ze weinig onderhoud behoeven en zeer duurzaam zijn.

Boomstambladen

Ook worden er tafels gemaakt van boomstambladen en zoals de naam het al zegt is dit de dwarsdoorsnede van een boom. Deze tafelbladen kenmerken zich door de nerven en mooie natuurlijke vormen. Vaak is het hout licht geschuurd en licht bewerkt.  

Dikte tafelbladen

Er zijn verschillende diktes tafelbladen verkrijgbaar. Dit ligt mede aan het houtsoort. De meest verkrijgbare maten lopen van 3 tot 6 centimeter. Bij 6 centimeter wordt de tafel extra opgedikt door meer hout toe te voegen. Dit zijn vaak ook erg robuuste en massieve tafelbladen.

Verschillende frames

Tegenwoordig zijn er erg veel verschillende stijlen en designs. Waardoor er een enorm aanbod aan tafels beschikbaar is. Tafels met een poot in het midden, vier poten aan de zijkanten, frames noem het maar op.  Er zijn dan ook verschillende materialen die hiervoor worden gebruikt. Een aantal materialen zijn metaal, staal en hout. Om een ronde en ovalen tafel functioneel te maken komen de poten vanuit het midden schuin naar buiten lopen en bestaat deze vaak uit een drie- of vierpoot om het extra stevig te maken. Tevens kunnen er hierdoor makkelijker stoelen aan de tafel worden geplaatst. Frames zijn in allerlei vormen te verkrijgen. Zo heb je bijvoorbeeld de X-poot, U-poot en A-poot vorm. Deze worden zowel uitgevoerd in metaal of hout. Tevens zie je deze vormen veel terug bij een industriële eetkamertafel.

   

Zoals er net al werd uitgelegd heeft de ene hout soort meer behandeling nodig dan de ander. Er zijn verschillende mogelijkheden om je eetkamertafel te beschermen tegen invloeden van buitenaf en een langere levensduur te geven. Lak en olie hebben een beschermende functie maar kunnen ook een warmere en gezellige uitstraling geven!

Geolied

Onbehandeld hout is in deze tijd erg hip en een echte trend, maar je wilt toch zo lang mogelijk genieten van je eetkamertafel? Er zijn talloze natuurlijke impregneer oliën die zorgen voor een extra stukje bescherming tegen vlekken, kringen en vetten. Tevens geven sommige olieën een extra glans laag aan de tafel, waardoor de nerven er extra uitspringen!

Lak

Liever een lak gebruiken om je tafel te beschermen? Met het gebruiken van lak wordt de tafel volledig afgesloten van invloeden van buitenaf. Er komt een harde beschermende laag over de tafel heen. Je kan zelf bepalen wat voor kleur lak je wilt gebruiken want lak is te verkrijgen in verschillende kleur- en glanstinten. Lak geeft een mooie glans en een gladde oppervlak aan het tafelblad. Wil je wel lak maar minder glans? Gebruik dan een matte lak! Een matte lak geeft de uitstraling van een geoliede tafel en de bescherming van een lak.   Wil je de ruwheid van de tafel behouden zonder een olie of lak te gebruiken? Lees dan de tips hieronder!

  • Gebruik onderzetters
  • Gebruik een droge of licht vochtige doek om de tafel af te nemen.
  • Voorkom krassen op de tafel door vilten dopjes onder de accessoires te plakken.
  • Laat vocht niet liggen, maar veeg het meteen weg met een droge doek.

Tips voor de ideale eetkamertafel!

Hier staan nog een aantal eetkamertafels voor je op een rijtje, die perfect passen in diverse interieur stijlen!

Industriële eetkamertafel Edge acaciahout 180 x 90

De Industriële eetkamertafel Edge is een must have voor je landelijke, industriële of Scandinavische interieur. De Edge tafel is vervaardigd uit massief acaciahout en heeft een metalen onderstel om het stoere karakter te benadrukken. Een mooie mix van materialen die de tafel een unieke twist geeft! Stijl de tafel met wat mooie accessoires en het plaatje is compleet! Een voordeel van deze tafel is dat ze in meerdere maten te verkrijgen zijn!

Ronde eetkamertafel Pablo Ø120 cm

Toch voor een ronde tafel gaan? Kijk dan eens naar eetkamertafel Pablo! De sfeervolle Pablo eetkamertafel is geschikt voor de kleinere eetkamers dankzij het mooie ronde ontwerp. De stalen driepoot onder de tafel zorgt in combinatie met het houten tafelblad voor een luxe en stoere eetkamertafel welke perfect zal staan in verschillende interieurs. De diameter van 120 centimeter biedt zitplaatsen voor ten minste vier personen en is perfect te combineren met eetkamerstoelen in allerlei stijlen.

Industriële eetkamertafel Maarten MDF hout 200 x 95 cm rechthoek

De Industriële eetkamertafel Maarten is een stoere tafel welke zich perfect leent voor meerdere interieurstijlen. De Maarten tafel biedt ruimte voor minstens zes personen en is dus perfect voor een middel- tot grote eetkamer. Combineer de tafel met industriële eetkamerstoelen om het stoere karakter te benadrukken, of combineer 'm met stoffen stoelen in Scandinavische stijl voor een totaal andere sfeer.

           

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden