Wat is Teakhout?

Maandag 28-10-2019
Wat is Teakhout?

Teakhout! Waar komt dat eigenlijk vandaan? Teakhout is een hardhout afkomstig uit Indonesië. Teakhout is ontzettend duurzaam en wordt veel gebruikt op eettafels en salontafels. Teak is onderhoudsvriendelijk en geschikt voor binnen en buiten meubels.

Teakhout is afkomstig van de teakboom, ook wel “tectona grandis” genoemd. Deze houtsoort bevat een bovengemiddelde hoeveelheid olie, kalk en hars. Hierdoor is teakhout van zichzelf een beetje waterafstotend en droogt het hout niet snel uit. Dat is ook de reden dat teakhout veelal wordt gemaakt voor buitenmeubilair. De beste kwaliteit teakhout is de te vinden in Indonesië. Daar kunnen de teakbomen zo’n 40 meter hoog, sommige bomen zijn wel 100 jaar oud. Wanneer de boom tussen de 70 en 100 jaar oud. Wanneer de boom tussen de 70 en 100 jaar oud zijn is de kwaliteit van het hout het best.

In de hedendaagse economieën worden teakbomen steeds eerder gekapt (vaak al na 20 jaar), hierdoor gaat de kwaliteit van de meubelen achteruitgaat. Hierdoor gaat het hout meer werken, krimpen en scheuren. Oudere bomen hebben deze eigenschappen wat minder.

Teakhouten meubelen

Het meest populaire item van teakhout is de eettafel deze kun je zowel voor binnen als buiten aanschaffen en tegenwoordig worden er nog veel meer teakhouten producten gemaakt zoals: teakhouten kasten, TV meubels, dressoirs, salontafels, bijzettafels, tuinbanken en stoelen en tuinstoelen.

Teak eettafel voor binnen

Een teakhouten eettafel is tegenwoordig ontzettend populair. Deze tafels passen eigenlijk in drie interieurstijlen namelijk: eens stoer industrieel interieur, maar ook in een landelijk en modern interieur. Een teakhouten tafel geeft een authentieke uitstraling aan het interieur.  

TEAK eettafel gemaakt van verweerd teakhout

Teak eettafel voor buiten

Teakhout is een goede houtsoort voor buitenmeubilair. Het hout is sterk, onderhoudsvriendelijk en ziet er ook nog eens fraai uit. Een teakhouten tafel zal niet gaan rotten en is bestand tegen alle weersinvloeden. Daarnaast kun je de tafel gewoon in de winter buiten laten staan. Echter zal door de weersinvloeden het hout vergrijzen. Door de tafel met teakolie te behandelen zal de kleur weer terugkomen.

Teak salontafel

Een teak salontafel is in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Wat je tegenwoordig steeds vaker ziet is het dat het hout in kleine strookjes hout wordt gezaagd, vervolgens wordt het verlijmd op watervast multiplex. Het grootste voordeel hiervan is dat het hout niet meer kan gaan werken. Daarnaast ziet er het er ontzettend speels en uniek uit.

TEAK salontafel gemaakt van verweerd teakhout

Woonaccessoires van teakhout

Tegenwoordig worden er steeds meer woonaccessoires van hout gemaakt zoals kapstokken, krukjes, wandplankjes, klokken en nog veel meer. Teak is populair en biedt oneindig veel mogelijkheden om het vervaardigen. 

Voordelen van teakhout

+ Teakhout is ontzettend hard
+ Kleine verschillen in de manier van het zagen zorgen voor een speels ontwerp.
+ Grove afwerking voor een authentiek en uniek karakter
+ Onbehandeld teak krijgt in de loop der jaren een steeds warmere kleur.
+ Teak is onderhoudsvriendelijk
+ Teak is een duurzame houtsoort  

Nadelen van teakhout:

- Teak is nooit helemaal gelijk en toont reliëf in de tafelbladen
- Door de hoge luchtvochtigheid in Indonesië kan er in teakhout in de loop der jaren krimpscheuren of barstjes gaan ontstaan.
-  Onbehandeld teakhout is gevoeliger voor kringen en vlekken

Onderhoud van teakhout

  • Afnemen met en licht vochtige doek
  • Behandelen met teakolie eens in de +/- 3 jaar
  • Advies: behandel uw teakhouten tafel met een hout care kit

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden