Woon- inspiratie & tips voor een retro interieur

Donderdag 29-06-2017
Woon- inspiratie & tips voor een retro interieur

Retro wonen klinkt misschien een beetje "stoffig" voor velen, maar niets is minder waar: een retro interieur is weer in opmars! Soms worden de termen "retro" en "vintage" door elkaar gebruikt, toch zijn ze niet hetzelfde. Onder "vintage" verstaan we iets wat oud is, of althans: ouder dan de jaren '80, beter bekend als hergebruikt. Onder "retro" verstaan we nieuwe producten in een oud jasje, meestal geïnspireerd op de jaren '60 en '70. Je ziet steeds meer meubels die geïnspireerd zijn op deze tijden. Benieuwd hoe je de retro woontrend toepast in je woning? Wij geven je woon- inspiratie en tips voor een retro interieur!

# RETRO KLEUREN & PATRONEN

De retro woonstijl heeft misschien wel één van de meest opvallende en kenmerkende kleuren en patronen, en dat bedoelen we positief! Kleuren en patronen spelen een belangrijke rol in het retro interieur. Kleuren die we veel zien zijn oranje, rood, groen, (oker)geel en bruin. Deze kleuren geven je interieur dat typische retro sfeertje, daarnaast zijn de kleuren warm en creëren ze direct een gezellige sfeer in huis.  Een combinatie van meerdere kleuren is kenmerkend voor deze stijl, zoals bijvoorbeeld het combineren van verschillende kleuren stoelen rondom de eetkamertafel.Bij een retro interieur hoef je juist niet vast te houden aan één bepaalde accentkleur. Wanneer de basis rustig is kan er helemaal los worden gegaan met verschillende kleuren accessoires en meubels! Het gebruik van gekke, drukke patronen voor bijvoorbeeld het behang en/of vloerkleden is ook typisch iets voor het retro interieur. Veel gezien is hierbij het zigzag-patroon, of andere drukke ronde patronen. "Less is more" is zeker niet iets wat opgaat bij deze woontrend!  

# RETRO MEUBELS

Retro meubels zijn hot en weer helemaal terug van weggeweest! Scandinavische designers hebben dit al vroeg opgepikt en zijn weer geïnspireerd door de vroegere tijden. Eetkamerstoelen, fauteuils of banken met een retro look zijn niet te missen in de meeste woonboulevards. Kenmerkend aan de retro meubels zijn de opvallende kleuren zoals okergeel, blauw, oudroze en bruin, typerende ronde smalle pootjes en knopen op de zitting. De slanke poten die zo typerend zijn voor de retro woonstijl uit bijvoorbeeld de jaren '60, zien we ook veel terugkomen in het moderne retro interieur. Door deze vormgeving lijken meubels minder "lomp" en creëer je een open en transparant interieur. Retro meubels zijn er in verschillende kleuren en vaak worden alle kleuren met elkaar gecombineerd voor het typische retro stijltje. Een vrolijk gekleurde bank of stoel mag niet ontbreken wanneer je de retro woontrend in je interieur wil toepassen! Andere meubels, zoals tv-meubels, dressoirs en salontafels zijn ook volop verkrijgbaar in een retro sfeertje. Kenmerkend voor deze retro meubelen is het gebruik van hout, welke meestal een vrij donkere, warme kleur heeft. Maar tegenwoordig zien we ook veel retro meubels met een Scandinavisch tintje en het gebruik van licht of wit hout. De schuine ronde potjes zijn ook hiervoor kenmerkend.

  

# RETRO WOONACCESSOIRES

Met de accessoires in je woning kun je bij de retro stijl all-out. Mix- and match verschillende kleuren, stijlen en vormen voor een kekke retro look in je huis! Bijvoorbeeld een retro lamp, of retro poster aan de muur. Kenmerkend voor een retro interieur zijn ook mooie grote planten, of een combinatie van grote en kleine planten door elkaar. Cactussen zijn nog steeds hot and happening en passen ook goed in de retro woonstijl thuis! Met een mooi retro tapijt kleed je je woning aan en zorg je voor veel sfeer en warmte in huis. Een retro Perzisch tapijt zorgt voor veel sfeer interieur en zorgt ervoor dat je voeten op een stijlvolle wijze lekker warm blijven. Leg het kleed neer in de woonkamer bij de bank, of juist in de slaapkamer naast je bed, zodat je op een zachte ondergrond terechtkomt als je uit bed stapt. Wereldse sferen doen het altijd goed in huis, want ze zorgen voor een knusse en authentieke uitstraling in huis. Het vloerkleed is voorzien van een etnische print en warme kleuren en is daarom een kleurrijke aanwinst voor je interieur.

    

# RETRO MATERIALEN

Kenmerkende materialen voor de retro trend is het gebruik van hout, welke meestal een vrij donkere, warme kleur heeft. Maar tegenwoordig zien we ook veel retro meubels met een Scandinavisch tintje en het gebruik van licht of wit hout. Ook bepaalde vloeren zijn typerend voor de woontrend, denk hierbij aan houten vloeren in visgraatmotief. Chique, met een knipoog naar de jaren '60 en '70. Ook plastic voorwerpen in kleurrijke heldere kleuren zijn retro en maken de stijl tot wat het nu is, namelijk spannend en modern. Donker teakhout is vandaag de dag een zeer graag gezien materiaal voor de retro-look. Met name de combinatie van dit type hout met ingetogen vormen en een vrolijke verscheidenheid van kleuren is erg retro! Eveneens typisch voor deze stijl, is een mix van verschillende natuurlijke materialen zoals leer, linnen, hout en steen. Een trend die ook doorgevoerd kan worden in de retro woonaccessoires is het gebruik van rotan. De bekende Rotan meubelen kennen we allemaal nog wel van de jaren 60, maar anno 2016 is rotan helemaal terug van weggeweest.  Deze trend is perfect om je huis een wat zomers tintje te geven!  

# RETRO VORMGEVING

In een retro interieur is de manier waarop een meubelstuk is vormgegeven essentieel. Organische, geometrische en gebogen patronen en vormen zijn een echte must in een retro woning. Retro meubelen worden ook wel "Vorm meubilair" genoemd dankzij de gebogen vormen. Functionaliteit van het meubelelement stond meer op de voorgrond dan het uiterlijk in de jaren '50 en '60. Tegenwoordig zien we meer een combinatie van vorm en functionaliteit. Meubelstukken die er visueel aantrekkelijk uitzien, moeten tegelijkertijd ook comfortabel en functioneel zijn.  

# RETRO INSPIRATIE

Niets zo fijn als even een flinke dosis inspiratie op te doen als jij je interieur een retro boost wil geven.

Hebben onze tips en inspiratiefoto's je geholpen bij het perfect samenstellen van een retro interieur? Laat het ons weten in de comments!

Reacties
Marie de Jonge

29-06-2017 - 14:59

Ik vind het ook leuk om te zien dat een retro interieur weer helemaal in is! Vooral de kleurencombinaties en de gezelligheid spreekt mij zo aan. Daarnaast kan je veel moderne accessoires ook goed combineren met deze stijl. Mijn vriendinnen hebben ook veel verschillende structuren en materialen uit deze stijl toegepast in hun huis. https://www.boltendewoonversierder.nl/assortiment/vloeren2

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden