Acaciahout

De voor- en nadelen van acaciahout

Acaciahout is een massieve loofhoutsoort die afkomstig is van eco-vriendelijke plantages. De artistieke kenmerken van acacia zijn de fijne nerf, vlamtekening en de wisselende kleurschakeringen. Haarscheuren, windbarsten, oneffenheden en noesten zijn littekens die het leven van de boom weergeven. Het hout heeft van nature een rode gloed, deze kleur van het acaciahout zal na verloop van tijd, door Uv-straling, lichter en warmer worden. Acaciahout producten worden vaak geleverd met een boomstamkant, dit geeft een speels uiterlijk aan bijvoorbeeld je eetkamertafel.

Voor- en nadelen Acaciahout

+ Hardhout
+ Gaat lang mee
+ Moderne uitstraling
+ Acaciahout werkt bijna niet
+ Zeer opvallende tekening

- Relatief duur
Acaciabomen worden niet groot, hierdoor zijn grote planken moeilijk te verkrijgen
- Kan na verloop van tijd een nieuwe coating nodig hebben.

Wandplank acaciahout

Zoals hierboven genoemd is acaciahout een goeie kwaliteit hardhout, echter worden de bomen over het algemeen niet zo groot waardoor grote stukken hout moeilijk te verkrijgen zijn. De kleinere stukjes hout zijn daarom ideaal om te gebruiken voor wandplanken van acaciahout. Deze wandplanken worden gebruikt als decoratie aan de muur, je kunt er voor kiezen om de wandplanken speels op te hangen en ze op te vrolijken met accessoires.

Acaciahout tafels

Het acaciahout gaat lang mee, heeft een mooie uitstraling en is zeer duurzaam. Dit maakt het ideaal voor acaciahout tafels. Zo kan je denken aan een ronde salontafel van acaciahout, maar ook aan grotere tafels zoals bartafels of eettafels van acaciahout. De grotere stukken hout zijn vaak aan elkaar gelijmde planken waardoor er toch grotere tafels van acaciahout gemaakt kunnen worden. Als bijkomend voordeel heeft acaciahout een mooie boomstamkant waardoor het hout vaak gebruikt wordt voor boomstamtafels. Bekijk eens onze acaciahouten tafels.

Onderhoud

Het acaciahout is makkelijk af te nemen met een vochtig doek met lauw/warm water. Bij gebruik van hete voorwerpen zoals pannen en kopjes zijn onderzetters aangeraden. Om het hout zo mooi mogelijk te houden is het aan te raden om het eens per half jaar te behandelen met meubelolie.

Acaciaboom

Acaciahout komt natuurlijk van de acaciaboom. Deze bomen komen in de natuur voor in Australië, Noord- en Zuid-Amerika en in beperkte mate in Afrika. De acacia vinden we ook terug in Europa op verschillende plantages. Verspreid over deze continenten zijn er meer dan 1000 verschillende soorten.

Acaciabomen hebben vaak een samengesteld blad, dit betekend dat het blad uit meerdere kleine blaadjes bestaat. Naast samengestelde bladeren heeft een acacia vaak lange scherpe doorns waarmee het acaciahout beschermd wordt tegen dieren die de bladeren of het hout proberen te eten. De boom kan ongeveer 6 tot 8 meter hoog worden, acaciahout is dan ook gemakkelijk te verkrijgbaar in langere lengtes, daarom is het hout ideaal voor bijvoorbeeld eetkamertafels.

De oliën uit het acaciahout hebben niet alleen voordelen bij het afstoten van water in meubilair. Het olie uit een acaciaboom schijnt goed te zijn voor de stoffencirculatie in het lichaam, de huid en kan zelfs positieve gevolgen hebben voor mensen met diabetes.