Chenille

Zoom Mace chenille
 

CHENILLE

De meubels van Livin24 zijn gemaakt van verschillende materialen. Een hiervan is chenille stof. Chenille is een zachte, geweven stof met haartjes die lijken op rupsjes. Wij leggen je uit wat chenille precies is, hoe je dit materiaal het beste kunt onderhouden en de voor- en nadelen.

UCG fauteuil ruby hocker feline roze
Livin24

Wat is chenille stof?

Meubels bekleed met chenille stof zorgen voor een warme maar ook luxueuze uitstraling in het interieur. Dit is te danken aan de glanzende garen die worden gebruikt om de stof te weven. Door de zachtheid van het materiaal wordt er een gezorgd voor een verhoogd zitcomfort.

Chenille betekent rups in het Frans. De stof bestaat eigenlijk allemaal uit losse chenille garen die door het weefproces lijken op een rups. Het doet ook wel een beetje denken aan fluweel door de zachte glans die de garen met zich meebrengen. De haartjes steken vaak alle kanten op waardoor een licht wollige structuur ontstaat.

Naast dat we de chenille terugvinden op meubelstukken, kunnen ze bijvoorbeeld ook in het interieur worden gebracht door het materiaal te gebruiken voor gordijnen. De grondstof die wordt gebruikt voor de garen is polyester. Dit een stevige grondstof die vaak wordt gebruikt voor meubelstoffen.

Voor- en nadelen van chenille

Naast dat de stof erg comfortabel is en zorgt voor een luxe uitstraling zijn er nog meer voordelen. Daarnaast zijn er ook een aantal punten om rekening mee te houden wanneer je denkt aan een chenille meubelstof. We zetten ze voor je op een rijtje:

Hocker memphis zwart chenille stof 4

Voordelen

  • Scheur- en slijtvast
  • Zacht en warm
  • Duurzame stof
25 zits bank Memphis taupe stof chenille6

Nadelen

  • Niet waterafstotend
  • Er kan een zitspiegel ontstaan; een soort schaduw op het zitvlak
  • Kan verkleuren bij aanraking van zonlicht
Textile care kit 500 ml
Chenille

Onderhoud

Doordat chenille meubelstoffen een hoge slijtvastheid hebben, zijn ze ook makkelijk in onderhoud. Je wilt natuurlijk wel zo lang mogelijk kunnen genieten van je meubelstuk met dit materiaal Om deze reden is het verstandig om de stof te behandelen met een textiel care kit.

Een textiel care kit bevat een cleaner en een protector. Met de cleaner zorg je ervoor dat de garen weer fris en schoon wordt. Vervolgens gebruik je de protector. De protector zorgt voor een beschermlaag van de garen zodat deze vocht- en vlekafstotend worden. Op deze manier is het toch mogelijk om chenille stoffen waterafstotend te maken!

Hoe maak ik chenille stof schoon?

Een chenille stof is vaak hoogpolig waardoor kruimels kunnen verdwijnen tussen de garen. Het is daarom goed om wekelijks het materiaal schoon te maken met een stofzuiger. Gebruik hiervoor een breed mondstuk en zet de stofzuiger op de laagste zuigkracht. Op deze manier voorkom je beschadigingen maar zullen wel alle kruimels worden verwijderd.

De stof is van zichzelf niet vlekwerend. Wanneer er een vlek ontstaat is het goed om deze direct weg te halen met een lichtvochtige doek. Dep dit zachtjes op de vlek totdat deze verdwijnt. Wanneer alleen water niet voldoende is, adviseren wij om gebruik te maken van een zacht schoonmaakmiddel. Dit zijn schoonmaakmiddelen met een neutrale PH-waarde.

Hocker memphis rozse chenille stof 2
Fauteuil Ruby chenille stof okergeel 5

Producten gemaakt van chenille stof

Naast dat we een chenille stof veel terugvinden bij kledingstukken en gordijnen, is het dus ook een perfecte stof voor meubelstukken. Het geeft een luxe gevoel en ziet er enorm zacht uit. Dit bevordert ook het zitcomfort. Er zijn verschillende mogelijkheden om chenille stof terug te brengen in het interieur.

Chenille bank

Een bank gemaakt van chenille garen staat garant voor een behaaglijk gevoel. Wanneer je voor een bank gaat volledig gemaakt van chenille garen krijg je er veel comfort voor terug. Helemaal wanneer de zit iets steviger is. Op deze manier kun je namelijk optimaal genieten van de zachtheid van de stof. Kies voor een hoekig model voor design, of juist voor een wat ronder model om aan te sluiten bij de zachtheid van de stof. De kleurmogelijkheden zijn ook eindeloos waardoor een bank met deze stof goed te combineren is in verschillende interieurstijlen.

Chenille fauteuil

Wanneer je wel graag een item van chenille in huis wilt hebben, maar een bank misschien wat groot vindt, is een fauteuil altijd nog een goed idee. Combineer hem met een bijpassende poef en kussentjes voor een mooi geheel!