Eikenhout

Moderne eettafel Sven eikenhout rond 80cm 2
 

EIKENHOUT

Een veelgebruikt materiaal voor onze meubels is eikenhout. Eikenhout is een sterk en duurzaam houtsoort. Wij leggen je graag uit wat eikenhout precies is, hoe je dit hout het beste schoon kunt maken en wat de voor- en nadelen zijn van het hout.

Tafel eikenhout Sven 1
Livin24

Wat is eikenhout?

Eikenhout is een van de bekendste houtsoorten. Het is ontzettend sterk, hard en heeft een authentieke maar levendige uitstraling. Ondanks deze eigenschappen is het wel een houtsoort dat zicht perfect leent voor het bewerken. Hierdoor zijn eikenhouten planken geschikt voor verschillende doeleinden.

Het is te herkennen aan de geelbruine tot donkerbruine kleur. Door de lichte kleuren zijn meubels van eikenhout makkelijk te combineren. Zo komt een eiken tafel bijvoorbeeld goed tot zijn recht in een licht Scandinavisch interieur. In combinatie met bijvoorbeeld een metalen onderstel komt de tafel ook weer goed tot zijn recht in een industrieel interieur. De mogelijkheden zijn eindeloos voor het combineren van eikenhout!

Voor- en nadelen van eikenhout

Eikenhout kenmerkt zich door de robuuste uitstraling. Daarnaast zorgt eikenhout voor een levendig karakter. Het hout kent vele voordelen, maar er zijn ook een aantal punten waar rekening mee gehouden moet worden.

Moderne eettafel Sven eikenhout vierkant 80x80cm 4

Voordelen

  • Sterk en kwalitatief hout
  • Duurzaam
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Makkelijk te combineren en aan te passen voor verschillende interieurstijlen
Moderne eettafel Sven eikenhout rond 80cm 2

Nadelen

  • Eikenhout is relatief een duur houtsoort
  • Het hout is vrij zwaar waardoor het lastiger te verplaatsen is
  • Kan in sommige gevallen splinteren
  • Kwetsbaar voor harde schoonmaakmiddelen
Hout care kit 2 x 250 ml

Het onderhouden van eikenhout

Om het hout vooraf al te beschermen, wordt eikenhout vaak blank afgelakt. Dit zorgt ervoor dat het hout goed beschermt is tegen vocht en vlekken van buitenaf. Om het hout levendig te houden is het aan te raden om eikenhout jaarlijks goed in de olie te zetten. Eikenhout is namelijk een vet houtsoort dat er goed op gaat om gevoed te worden.

Daarnaast raden wij aan om de tafel vooraf te beschermen zodat de er kringen voorkomen kunnen worden. Gebruik onderzetters en placemats voor je pannen, glazen en borden. Dit voorkomt dat hete oppervlaktes het hout kunnen beschadigen. Daarnaast is de tafel ook nog eens vooraf beschermt tegen kringen.

Hoe maak ik eikenhout schoon

Eikenhouten meubels zijn makkelijk schoon te maken. Het is wel belangrijk om gebruik te maken van zachte schoonmaakmiddelen die niet in het hout bijten. Zo voorkom je lelijke plekken in het hout. Ook adviseren wij om gebruik te maken van een zachte spons. Maak het hout bijvoorbeeld schoon met schoonmaakazijn gemengd in water. Dit is een zachte manier om het hout schoon te maken.

Wanneer er bijvoorbeeld vlekken op het hout terecht zijn, meng je wat olijfolie in schoonmaakazijn. Wrijf het op de plek en laat het even intrekken. Wanneer het mengsel is ingetrokken neem je het af met een schone doek. De vlek zou hierna als het goed is verdwenen moeten zijn!
 

Producten gemaakt van eikenhout

Eikenhout is een houtsoort dat veel wordt gebruikt voor het maken van tafels en kasten. Het hout is namelijk makkelijk te bewerken waardoor dit houtsoort zich ook perfect hier voor leent. Daarnaast is eikenhout een sterk houtsoort.
In ons assortiment vind je eiken eettafels en verschillende kasten. Door de lichte basiskleur is het hout erg makkelijk te combineren in verschillende interieurstijlen. Ga jij voor een robuustetoevoeging van eikenhout in het interieur?

 

Moderne eettafel Sven eikenhout rond 80cm 3
Moderne eettafel Sven eikenhout rond 120cm 3