Leer

Vlinderstoel cognac 5
 

Leer

Bij Livin24 zijn diverse meubelen gemaakt van leer, maar wat is dat nou precies? Leder is een materiaal die geliefd is bij het maken van meubels. Onderstaand leggen wij je uit wat leer is, de voor- en nadelen en vertellen wij hoe je het kan onderhouden en schoonmaken.

Vlinderstoel donkerbruin 5
Livin24

Wat is leer?

Leer is een veelgebruikt materiaal voor onder andere meubels, maar wat is het precies? Leer is een materiaal dat niet wordt gemaakt, maar het wordt gegroeid. Het materiaal is afkomstig van een dierenhuid en wordt door middel van verschillende methoden bewerkt tot het eindproduct.

Voordat het leer gebruikt kan worden voor meubels moet het eerst geconserveerd worden, dit gebeurt door het leder te looien. Het looiproces zorgt ervoor dat het leder niet vergaat en lang mooi blijft. Nadat het materiaal is gelooid kan het worden geverfd om vervolgens voor meubels gebruikt te worden. Het verven is mogelijk in een breed scala aan kleuren.

Leer van een rund is het meest voorkomende soort in de meubelindustrie. Daarnaast zijn er ook nog diverse ledersoorten die gebruikt worden die een ‘luxere’ uitstraling hebben. Deze dierenhuiden worden bewerkt tot bijvoorbeeld kalfsleer of lamsleder.

Voor- en nadelen van leder

Naast dat het materiaal leer een groot aantal voordelen met zich meebrengt, gaat dit gepaard met
enkele nadelen. Lees onderstaand alle voor- en nadelen.

Industriele barkruk logan eco leer antraciet 5

Voordelen

  • Leer gaat extreem lang mee met het juiste onderhoud
  • Het is tijdloos
  • Leder is een sterk materiaal en bestand tegen droogte en intensief gebruik
  • Het wordt na verloop van tijd flexibeler
  • Van nature vuilafstotend, de meeste vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen
Leren poef kyla bruin 4

Nadelen

  • Echt leer is prijzig
  • Warm in de zomer en koud in de winter
  • Het heeft onderhoud nodig
  • Kan verkleuren in aanraking met zonlicht
Leather care kit
Leder

Onderhoud

Door jouw leren meubelen goed te onderhouden, verleng je de levensduur van je producten. Om te voorkomen dat het leder uitdroogt is het aan te raden om het één keer in het halfjaar in te smeren met een verzorgend product, zoals ledercrème of ledervet. Deze producten houden het leer soepel, hierdoor voorkom je droge plekken en scheuren.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van een Care Kit speciaal ontwikkeld voor leer. Wij raden hiervoor de Leder Care Kit aan. Deze bestaat uit een care en protector en uit een cleaner welke gespecialiseerd zijn in het reinigen en voeden van je leren meubel tegen onder andere huidvet, vocht en vuil.
 

Leer schoonmaken

Naast het onderhoud is leer ook gemakkelijk schoon te houden. Er zijn wel enkele handelingen die
periodiek moeten worden verricht. Het leer moet regelmatig met een vochtige doek worden afgenomen om zo het leder stofvrij te houden en te ontdoen van eventuele huidvetten die in aanraking zijn gekomen met het materiaal.

Leder reinigen kan door één deel water en één deel azijn te mengen. Dompel een schoonmaakdoek (microvezel of katoen) onder in het mengsel en neem het leder grondig af met de doek. Het is belangrijk dat het leder niet te nat wordt gemaakt. Daarnaast is het aan te raden om na het schoonmaken het leer na te drogen met een schone, droge doek.

Vlinderstoel cognac 5
LIVIN24

Leren meubels

Leren meubels zijn uit menig interieur niet meer weg te denken. Het populaire materiaal komt dan ook op verschillende meubels voor. De populariteit van leer komt mede doordat het materiaal goed bestand is tegen vlekken en makkelijk is in onderhoud. Daarnaast geven leren meubels een stoere, maar toch tijdloze uitstraling aan je interieur.

Bij Livin24 hebben wij stoel van leer. Leren stoelen zijn tijdloze aanwinsten voor je eethoek. Een eetkamerstoel leer komt in verschillende modellen en kleuren. Ga voor een comfortabel model met armleuningen of bespaar ruimte en ga voor een variant zonder. Naast stoelen, zijn leren fauteuils ook erg populair. Met een fauteuil gemaakt van leder haal je een echte eyecatcher in huis. Kom na een lange dag heerlijk tot rust op je stoere leren blikvanger.

Wil jij echt een statement maken in huis? Ga dan voor een leren bank. Een bank van leer geeft een stoere en tijdloze uitstraling aan de ruimte. Ga voor een model dat aansluit bij jouw woonwensen.