Marmer

Marmeren salontafel roxy groen 10
 

MARMER

Marmeren salontafel roxy zwart 2
Livin24

Wat is marmer?

Marmer is een gesteente dat bestaat uit kalksteen en is ontstaan tijdens een metamorf proces. Een metamorf gesteente is onder invloed van temperatuur of druk gekristalliseerd. Dit zorgt dan ook voor de typische kristalstructuur die je wellicht herkent.

De steen is afkomstig uit Griekenland, waar het ook wel de naam ‘marmaros’ draagt. Marmaros betekent ‘glanzende steen’. Door het metamorf proces ontstaat er een geaderde structuur door het gesteente. De geaderde structuur en kristalvorming is een opvallend kenmerk van de steen en is wat mensen aanspreekt. Marmer is een harde steensoort, maar heeft een zachte toplaag. Marmer wordt al eeuwenlang gebruikt als bouwmateriaal. Zo wordt de steen bijvoorbeeld gebruikt voor bekende gebouwen, zoals het witte huis van Amerika en paleizen. Daarnaast komt het in veel huishoudens terug, bijvoorbeeld in de keuken en badkamer. Tegenwoordig zien we ook steeds meer meubelstukken gemaakt van deze kristalsteen.

De voor- en nadelen van marmer

Marmer heeft vele voordelen, maar helaas ook enkele nadelen. Onderstaand de voor- en nadelen uitgelicht.

Marmer dienblad fauve wit 1

Voordelen

 • Luxueuze uitstraling
 • Duurzaam en tijdloos
 • Elk blad heeft een unieke uitstraling
 • Beschikbaar in verschillende kleuren
Inklapbare tafel marmer 2

Nadelen

 • Vlekgevoelig
 • Niet volledig hittebestendig
 • Veel onderhoud nodig
 • Zachte toplaag en poreus
 • Niet krasbestendig

Het onderhouden van marmer

Marmer is een sterk natuursteen dat ontstaan is door de kristallisatie van kalksteen. Natuurproducten hebben regelmatig onderhoud nodig om het mooi te houden. Wij raden aan om ieder kwartaal het gesteente te behandelen met een impregneermiddel speciaal voor marmer. Hierdoor bescherm je het gesteente opnieuw tegen invloeden van buitenaf.

Het is een poreus materiaal, waardoor vlekken snel in het gesteente kunnen trekken. Het blijft dus belangrijk om vlekken direct te verwijderen wanneer er bijvoorbeeld geknoeid wordt met de koffie. Zo voorkom je dat je er een donkere vlek achterblijft wat ten koste gaat van de uitstraling.
Wijnkoeler marmer Bris zwart 1
Wijnkoeler Bris marmer wit5

Hoe maak je marmer schoon?

Het is belangrijk om marmer dagelijks schoon te maken. Wij adviseren om neutrale schoonmaakmiddelen zonder zuren of chemische toevoegingen te gebruiken. Om te voorkomen dat je de toplaag aantast, gebruik je beter de volgende schoonmaakmiddelen niet:

 • Schoonmaakmiddelen met citroen
 • Bleek/ammoniak
 • Chloorhoudende producten

Een goed alternatief is bijvoorbeeld groene zeep. Het onderstaande stappenplan is kun je hier goed bij gebruiken.

 1. Maak een sopje van lauwwarm water en groene zeep. Let hierbij wel op dat je niet teveel schoonmaakmiddel gebruikt. Teveel schoonmaakmiddel zorgt er namelijk voor dat er een vettig laagje achterblijft, dit trekt stof en vuil aan.
 2. Pak een zachte spons (geen schuurspons) en maak deze lichtvochtig. Hiermee kun je het blad voorzichtig schoonmaken. Zorg dat je niet te hard wrijft om krassen te voorkomen.
 3. Nadat de tafel is afgenomen met een sopje met zeep, is het goed om de tafel ook nog met schoon lauwwarm water af te nemen. Zo haal je alle resten schoonmaakmiddel weg.
 4. Droog het goed af met een zachte doek of zeem. Zorg dat het volledige oppervlak schoon is.
Salontafel Rico Marmer wit 70x70cm2

Wat moet ik vermijden bij marmer?

Naast het letten op de schoonmaakmiddelen, zijn er nog een aantal punten waar goed opgelet moet worden. Op deze manier blijft het materiaal mooi en blijft het zijn topconditie houden!

 • Zet geen hete voorwerpen op het blad. Marmer kan veel hebben qua hitte, maar te hete voorwerpen kunnen een thermoschok veroorzaken. Dit zorgt voor onherstelbare schade.
 • Gebruik dus altijd onderzetters!
 • Vermijd scherpe voorwerpen. Dit kan de bovenlaag beschadigen waardoor het oppervlak vlekgevoeliger wordt.
 • Marmer is vloeistofgevoelig, ook wel poreus. Wanneer er vloeistoffen op het blad zijn gemorst, is het belangrijk om deze vlekken direct weg te halen.
 • Ga niet op het blad zitten of staan, hierdoor kunnen er scheuren ontstaan.
 

Producten gemaakt van marmer

Marmer is een materiaal dat veelal wordt gebruikt voor tafels, laptoptafels of accessoires. Door de luxueuze uitstraling past het goed binnen moderne tot klassieke interieurs. Dit betekent natuurlijk
niet dat het niet te combineren is binnen andere interieurstijlen.

In ons assortiment vind je een ruim assortiment aan marmeren salontafels, marmeren eettafels en marmeren accessoires, zoals een dienblad. Met deze producten ben je verzekerd van een luxueuze uitstraling in het interieur. Daarnaast is er altijd sprake van een unieke uitstraling, omdat geen enkele steen dezelfde look heeft. Dit komt door de aderstructuur. Welk item van marmer haal jij in huis?