Velvet stof

Velvet fauteuil malaga groen 5
 

VELVET

Onze meubels zijn gemaakt van verschillende materialen. Een daarvan is velvet stof. Velvet is een zachte en rijke stof gemaakt van katoen of zijde. Wij leggen je uit wat een fluweel stof nou precies is,hoe je de stof beste kunt onderhouden en de voor- en nadelen.

UCG fauteuil Billy antraciet
Livin24

Wat is velvet?

Velvet stof is een zachte en rijke stof dat zorgt voor een luxueuze uitstraling. Het is ook wel bekend onder de naam velours of fluweel stof. Velvet wordt gemaakt van katoen of polyester dat in opstaande lusjes wordt geweven. Deze lusjes worden doorgesneden waardoor er kleine haartjes ontstaan. Dit zorgt voor de kenmerkende look van fluweel! De haartjes voelen zacht aan en hebben een bijzondere glans.

Velvet meubels zijn erg geschikt voor intensief woongebruik. Dit komt door de hoge slijtvastheid van de stof. Het typerende van velvet stof is de kleurverandering wanneer er over de stof wordt geaaid. Dit creëert een prachtige kleurdynamiek en geeft die luxe uitstraling dat velvet zo geliefd maakt!

Wat is het verschil tussen velvet en velours?

Naast velvet horen we ook de termen fluweel en velours veel gebruikt worden. Waarom deverschillende benamingen? Het is eigenlijk simpel uit te leggen: In Nederland zeggen we fluweel, in het Engels zeggen we velvet en in Frankrijk gebruiken ze de term velours. De verschillende benamingen komen dus vooral weg uit verschillende talen.

Wel zit er een klein verschil tussen fluweel/velvet stof en velours. Velours wordt op een iets andere manier geweven dan velvet. Hierdoor voelt velours vaak wat zwaarder aan en is hierdoor bijvoorbeeld perfect geschikt voor gordijnen. Als bijkomende stap wordt velours in veel gevallen wat opgeruwd, waardoor de stof wat minder glanzend is, maar meer structuur heeft.

Voor- en nadelen van velvet

Velvet stof zorgt voor een rijke uitstraling van het interieur. Daarnaast heeft velvet nog vele voordelen. Natuurlijk zijn er ook een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

Velvet stoel Mika taupe5

Voordelen

 • Slijtvast
  Weinig kans op haaltjes, lussen of pilling
 • Waterafstotend
 • Vuilafstotend
Petfriendly Memphis

Nadelen

 • Kan mogelijk statisch zijn
 • Er kan een zitspiegel ontstaan; een soort schaduw op het zitvlak
 • Kan verkleuren in zonlicht

De verschillende mogelijke kleuren

Doordat velvet stof een rijke stof is, kun je er vele kanten mee op. De mogelijkheden voor kleurenzijn dan ook eindeloos. De kleuren krijgen een mooie, diepe uitstraling. De volgende kleuren zien weveel terugkomen bij de velvet stof:

 • (Oud)roze
 • Groen
 • Zwart
 • Okergeel
 • Koper
 • Taupe

Zoals je leest is velvet dus zowel in neutrale als in felle kleuren te krijgen, hierdoor is het ook perfect om te combineren in verschillende interieurstijlen.

Textile care kit 500 ml
velvet

Onderhoud

Doordat velvet stof een zeer slijtvaste stof is en vaak ook al waterafstotend, vergt het weinig onderhoud. Natuurlijk vervaagt de waterbestendigheid door de tijd heen doordat er natuurlijk veel op de meubels gezeten wordt. Om het meubelstuk dan toch nog weer te beschermen, is het aan te raden om het meubelstuk twee keer per jaar te behandelen met een daarvoor bestemde care kit.

De textiel care kit is geschikt voor meubels gemaakt van velvet stof. Door deze care kit te gebruiken heb je zeker weten nog langer plezier van je meubelstuk. De kit bestaat uit een cleaner en een protector. De cleaner is gespecialiseerd in het reinigen van je meubels tegen vet, water, olie en andere vlekkenmakers. De protector zorgt ervoor dat de stof (opnieuw) onzichtbaar waterafstotend en vlekwerend wordt gemaakt. Zo is je stoel weer zo goed als nieuw en kun je langer genieten van de
kwaliteit van de meubels!

Naast de textiel care kit is het goed om te weten dat de haartjes van de stof regelmatig opgeruwd moeten worden. Dit voorkomt een zitspiegel van de platgedrukte haartjes. Wanneer de haartjes niet regelmatig opgeruwd worden, wordt het steeds moelijker om de schaduw weg te krijgen. Het opruwen is gelukkig erg makkelijk. Wrijf de haartjes in tegengestelde richting zodat ze niet platgedrukt liggen.

Velvet eetkamerstoel Furtado blauw 1
Velvet eetkamerstoel Furtado blauw 5

Velvet schoonmaken

Naast het onderhoud van de stof is het natuurlijk ook belangrijk om de stof schoon te houden.Vlekken die gemorst worden, kunnen makkelijk afgenomen worden met een lichtvochtige doek. Daarnaast raden wij aan om het meubelstuk met velvet stof een keer per maand te stofzuigen. Gebruik hiervoor het brede mondstuk en zet de zuigkracht van de stofzuiger op de laagste stand. Zo haal je alle stof weg tussen de haartjes en is het meubelstuk weer goed schoon.

Daarnaast is het aan te raden om velvet niet in de volle zon neer te zetten. Zo voorkom je dat de stof
verkleurd. Om beschadigingen te voorkomen is het aan te raden om scherpe voorwerpen te
vermijden.
 
Hocker memphis okergeel velvet 2

Producten gemaakt van velvet stof

Velvet stof is een materiaal dat veel wordt gebruikt bij zitmeubelen. De stof is hier perfect geschikt voor omdat het makkelijk te bewerken is en het voelt natuurlijk zacht aan. Dit bevordert het
zitcomfort. Daarnaast is het vaak vooraf behandeld om water- en vuilafstotend te zijn. Dit is natuurlijk perfect geschikt voor zitmeubelen! We zien de stof veel terugkomen in verschillende
interieurstijlen.

In ons assortiment vind je veel velvet stoelen, velvet banken, velvet barkrukken en ook velvet fauteuils. Daarnaast zijn er ook verschillende woonaccessoires te vinden in deze zachte fluweel stof. Denk bijvoorbeeld aan een velvet kussen of velvet poef! Dit zijn ook zeer geliefde items om in het interieur neer te leggen. Op deze manier krijg je namelijk toch de zachte uitstraling, maar wordt het niet direct too much!