11x tips voor de perfecte salontafel voor jouw interieur!

Maandag 20-07-2020
11x tips voor de perfecte salontafel voor jouw interieur!

Een salontafel is een onmisbaar meubelstuk in de woonkamer. Het staat gezellig en is enorm praktisch. Een salontafel komt in verschillende stijlen, vormen en maten. Het kan dus een best lastige keuze zijn, die salontafel. Je wil natuurlijk wel dat de salontafel past bij het interieur. Wij geven jou een aantal tips om tot de perfecte keuze van een salontafel te komen!

#1 Gebruik van materialen

Vooraf aan de aanschaf van een salontafel is het verstandig om goed na te denken over de materialen die jij in de woonkamer wilt halen. Kijk naar de bank, je tv-meubel en andere meubelstukken die zich in de woonkamer bevinden. Om rust te creëren in de woonruimte is het voor jezelf prettig om de materialen van de salontafel aan te laten sluiten op de rest van de meubels. Zo creëer jij één geheel en wordt de woonkamer echt een plek om gezellig thuis te komen.

#2 Welke vorm salontafel wil ik in mijn interieur?

Nu je bepaalt hebt welk materiaal je wil hebben voor de salontafel, is het tijd om na te denken over de vorm van de salontafel. Wil je de strakke lijnen in het interieur doorbreken en een speels effect in de ruimte creëren? Ga dan voor een ronde salontafel. Dit zorgt voor een gezellige sfeer. In combinatie met een hoekbank is een ronde salontafel helemaal gezellig! Een hoekbank is vaak een robuust item in de woonkamer. Een ronde salontafel zorgt ervoor dat de ruimte wat meer opgebroken wordt. Een nadeel van een ronde salontafel is wel dat er wat minder ruimte is om de koffiekopjes op kwijt te kunnen wanneer er visite is. 

Wat we nog steeds erg veel zien bij salontafels zijn rechthoekige of vierkante vormen. Het voordeel van deze vormen is vaak dat ze haaks op de bank gezet kunnen worden, wat zorgt voor rust in de ruimte. Het is een persoonlijke keuze of jij de rust wilt behouden in de ruimte of juist wel voor een wat speelser effect gaat in de woonkamer!

#3 De ideale hoogte

Tijd om de hoogte van de salontafel te bepalen! Voor de aanschaf van een salontafel is het verstandig om eerst even de zithoogte van de bank op te meten. Aan de hand van de zithoogte kun je de perfecte hoogte van de salontafel uitzoeken. De perfecte salontafel heeft een hoogte die gelijk is aan de zithoogte van de bank of van de fauteuil tot maximaal 10 centimeter erboven. Zo voorkom je dat het totaalbeeld raar oogt. Daarnaast kun je ook nog eens lekker de beentjes omhoog doen om heerlijk tot rust te komen aan het einde van de avond zonder dat het oncomfortabel wordt. Wat wil je nog meer?

#4 Industrieel of modern?

Nu je de basics weet over de hoogte en het materiaal van de salontafel, is het nu tijd om te bedenken of je een industriële of moderne salontafel wil aanschaffen. Een industriële salontafel komt mooi tot zijn recht in een prachtige loft, die vaak al aan het industriële doet denken. Een grote, rechthoekige salontafel met een betonlook past perfect hierbij. Stoer, maar toch erg stijlbewust.

Binnen een modern interieur is het erg leuk om te werken met lichte salontafels, bijvoorbeeld met mooie ronde vormen en een prachtig marmeren tafelblad. Daarnaast zijn mangohouten salontafels erg trendy, maar toch erg tijdloos! Het hout zorgt voor een warme uitstraling.

#5 Een salontafel van mangohout

Mangohout is een veel geziene houtsoort die gebruikt wordt bij meubels. Zo ook bij salontafels! Een mangohouten salontafel is een prachtige toevoeging aan een industrieel interieur. Het lichte hout met een warme ondertoon zorgt voor de sfeer in de tafel. De combinatie van het metaal geeft weer een industriële touch aan de salontafel. Mangohouten salontafels passen dus echt perfect in een industrieel interieur! Daarnaast is iedere tafel van mangohout uniek op zijn eigen wijze. Ieder tafelblad is uniek en heeft zijn eigen groeven en kleurschakeringen.

#6 Marmer, modern en chique

Toch niet op zoek naar een industriële salontafel en wil je liever een salontafel met een modernere uitstraling? Wellicht is een marmeren salontafel dan een mooie toevoeging aan jouw interieur! Marmer is een prachtige natuursteen. Door de aders in het steen krijgt het tafelblad een moderne en chique uitstraling. Combineer de tafel leuk met een mooie velvet bank en velvet fauteuil om zo de inrichting helemaal modern te maken.

#7 Praktisch en handig, de salontafel set! 

Erg leuk, een salontafel set! Een set bestaat vaak uit twee tot drie tafeltjes, die samen een grote salontafel vormen! Het leuke van deze tafeltjes is juist dat je kan spelen met de hoogtes en de plaatsingen van de salontafel. Wanneer er visite is en de kamer helemaal vol zit, is het makkelijk om elke kant te voorzien van een eigen tafeltje doordat het uit elkaar te schuiven is. Is de visite weer weg en wil je de woonkamer weer wat compacter inrichten, schuif je de tafeltjes gewoon weer naar elkaar toe. Perfect dus voor wanneer je vaak wil schuiven in de woonkamer en net dat beetje ruimte te kort komt met de visite.

#8 Een speelse touch met visgraat

Hot! Een salontafel met een visgraat patroon komt weer helemaal terug in het interieur! Het vissengraat patroon, ook wel bekend als het Herringbone patroon, zien we steeds vaker terug in het interieur. Het leuke patroon geeft een echt speels effect aan de tafel en maakt het tegelijkertijd erg industrieel. De houtstrookjes zijn loodrecht op elkaar gelegd waardoor het bekende patroon ontstaat. Heb je een salontafel van visgraat op het oog en wil je nog meer in het interieur? Combineer het leuk met een eettafel van visgraat en maak de inrichting helemaal compleet!

#9 Het multifunctionele meubelstuk

Een salontafel is een erg multifunctioneel meubelstuk. Naast dat het traditioneel te plaatsen is als daadwerkelijke salontafel, is het ook enorm goed in te zetten als bijzettafeltje! Mocht je dus de bijzettafeltjes af willen stemmen met de salontafel, is het erg goed mogelijk om alles in een stijl te houden. Een salontafel set biedt zich ook perfect als bijzettafeltje, doordat je dit op de verschillende plekken in de ruimte neer kan zetten. In combinatie met een mooi industrieel tafellampje maak jij het hoekje super gezellig!

#10 Salontafel inspiratie! 

Nog wat extra inspiratie nodig voor de juiste salontafel? Bekijk dan eens onderstaand moodboard, helemaal ingericht om de juiste inspiratie te bieden! 

     

#11 Mix en match 

Nu je voor je zelf bepaalt hebt welke salontafel de perfecte is voor jouw interieur, is het tijd om de tafel te mixen met de andere meubels in jouw interieur! Plaats er leuke accessoires op en maak het een geheel. Een plateau met kaarsen, een mooi bos bloemen of zelfs stijlvolle onderzetters, er zijn genoeg accessoires om de salontafel helemaal af te maken.

Wij zijn erg benieuwd welke salontafel jouw aandacht trekt, laat het ons weten in de reacties!

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden