Industrieel Wonen! 13 tips & inspiratie voor een industrieel interieur

Maandag 20-06-2022
Industrieel Wonen! 13 tips & inspiratie voor een industrieel interieur

Een industrieel interieur is al jaren bekend. En ook al leken sommige trends het over te nemen in interieurland, industrieel wonen is ook anno nu nog een van de meest populaire trends in ons land! Maar waar moet je beginnen als je van plan bent je interieur een industrieel karakter te geven? Wij geven je 13 praktische tips en inspiratie om je woning om te toveren tot een industrieel interieur.

Wat is een industrieel interieur?

Voordat we de tips en inspiratie over een industrieel interieur met je delen is het belangrijk om te weten wat deze interieurstijl inhoudt. De industriële woonstijl kenmerkt zich namelijk door een aantal factoren. Hierbij zijn de producten gemaakt van gecoat metaal met natuurlijke materialen, denk aan hout en leer. Dit in combinatie met het gecoat metaal zorgt voor een robuuste en stoere uitstraling.

Naast het materiaal is de kleur van industrieel vaak natuurlijk. Het bruine van het hout is vaak gecombineerd met zwart en de meubels hebben vaak een warme kleur. Olijfgroen, zwart, bruin, antraciet en cognac zijn de meest voorkomende kleuren in deze woonstijl.

#1 VERLICHTING

Industriële verlichting lijkt een ding te zijn waar we maar niet genoeg van schijnen te krijgen. Van stoere hanglampen tot oude fabriekslampen: we zien deze items nog steeds graag in ons interieur. Waar we vorig jaar nog de lampen in wat strakkere en gladder afgewerkte vormen zagen, zien we dit jaar veel meer robuustere verlichting terugkomen. Hoe ouder en robuuster het materiaal, hoe beter het past in je industriële interieur!

Naamloos 1

Hanglampen

Veel industriële hanglampen worden ook wel fabriekslampen genoemd. De hanglampen danken hun naam aan het gebruik in industriële toepassing, zoals in een oude fabriek of loods. Industriële hanglampen herken je direct aan het stoere en robuuste uiterlijk. We zien steeds meer de "opengewerkte" hanglampen, waarbij de lichtbron goed zichtbaar is. Dit geeft een sfeervol effect in je interieur en zorgt er direct voor dat het dé blikvanger wordt in je kamer! Bij een opengewerkte lamp is het belangrijk te kiezen voor een mooie lamp, zoals een kooldraadlamp. Dit benadrukt het stoere karakter van je lamp en ziet er ook nog eens heel sfeervol uit. De hanglampen in deze stijl zijn ook ideaal te gebruiken als eyecatcher in een landelijk of modern interieur!

Vloerlamp industrieel

Vloerlampen

Een lege plek in je woonkamer, of een hoek waar je niet zo goed van weet wat je er mee aan moet? Een industriële vloerlamp is de perfecte oplossing! Vloerlampen zorgen voor net dat beetje extra licht bij de zitbank of lichten die bijzondere woonaccessoires in een donkere hoek van de woonkamer op. Naast dat het extra licht oplevert, brengt een stoere vloerlamp ook veel sfeer in de ruimte. Omdat een vloerlamp vaak fors van formaat is, mag je best pronken met een mooie lamp! Veel gezien in een industrieel interieur zijn de vloerlampen met een driepoot frame. Deze staat stabiel en geeft de lamp ook een stoerder uiterlijk dan een enkele poot. Ook hierbij zien we dit jaar het "opengewerkte" design terug komen zoals getoond op bovenstaande foto. Ook met een stoere vloerlamp in fabriekslamp-stijl ga je nog helemaal mee met de industriële trend, industrieel wonen garant!

Wandlamp Else goud amber glas1

Wandlampen

Wandlampen zijn weer helemaal back. Nu niet meer alleen als buitenlamp of leeslampje boven je bed, maar gewoon als volwaardige lichtbron in de huiskamer of keuken. En zo’n wandlamp mag best stoer zijn! Want waar we vroeger allemaal ons best deden om de peertjes in huis zo snel mogelijk weg te werken, hangen we ze nu in een houten constructie aan de muur. Hiermee haal je direct een ware blikvanger in huis!

#2 INDUSTRIËLE ZITMEUBELEN

Industriële (zit)meubelen zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse interieurbeeld. Je ziet ze overal: in de nieuwe hippe bar aan de overkant van de straat, of in dat nieuwe chique hotel in de stad. Het voordeel van industriële meubelstukken is dat ze gemakkelijk te combineren zijn met andere interieurstijlen en ook kunnen zorgen voor enkel een stoere touch.

UGC eetkamerstoel Club antraciet en cognac

Industriële eetkamerstoelen

Industriële eetkamerstoelen zijn te herkennen aan de robuuste en ‘onafgewerkte’ uitstraling. Het gezegde ‘less is more’ is bij deze stoelen van toepassing. Industriële eetkamerstoelen hebben namelijk een minimalistische uitstraling, omdat ze geen overbodige versiersels of franjes hebben. Naast de robuuste en minimalistische stijl, zijn industriële eetkamerstoelen te herkennen aan het materiaalgebruik. De zitting en rugleuning zijn meestal gemaakt van (kunst)leer. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van rustige kleuren, zoals cognac, grijs en donkerbruin, welke perfect met elkaar te combineren zijn. Het frame van de industriële eetkamerstoel is meestal gemaakt van metaal, welke geborsteld of mat kan zijn. Om de robuuste uitstraling te behouden is dit metaal vaak opgeschuurd of zwart gespoten.

UGC Fauteuil Austin cognac 2

Industriële fauteuils

Met een industriële fauteuil in je interieur zorg je voor een ware blikvanger in de ruimte. Materialen die veel voorkomen zijn onder andere hout en metaal. Deze twee stoere materialen vullen elkaar perfect aan. Het gladde zwarte metaal in combinatie met het grove hout geeft een industrieel karakter. Tevens zorgt het hout voor een warme uitstraling in uw interieur. Dit zien we bij industriële fauteuils vaak terug in houten armleuningen, in combinatie met een (kunst)lederen zitting met vintage afwerking. Maak je hoekje helemaal af door een stoere vloerlamp bij de fauteuil te plaatsen en you're good to go!

 
Hoekbank links memphis eco leer cognac 1

Industriële banken

Een industriële look creëer je door een robuuste uitstraling van de meubels. Een bank is een belangrijk meubelstuk in je woonkamer waarbij je met verschillende factoren rekening dient te houden. Een industriële bank kan nog net zo mooi ogen, maar moet ook zeker comfortabel zitten! In industriële interieurs zien we veel cognac-kleurige lederen banken. Deze versterken de ruwe en onafgewerkte uitstraling van de meubels en geven je interieur een stoere look. Als je voor een ruwe en onbehandelde look gaat, is leer een geschikt materiaal. Er bestaan veel verschillende soorten leer. Vooral kalfsleer creëert een robuuste look, in het bijzonder wanneer huidtekeningen nog goed op het leer zichtbaar zijn. Het onderstel van de bank is de finishing touch voor een industriële look. Vooral donkere poten leggen de nadruk op de bank zelf en hebben een stoere uitstraling! Wil jij industrieel wonen? Ga dan voor een stoere eyecatcher in de ruimte!

#3 INDUSTRIËLE TAFELS

Een industriële tafel mag absoluut niet ontbreken in een stoer interieur. De meeste tafels in deze stijl zijn gemaakt van hout en/of staal, metaal of ijzer. Je ziet vaak een combinatie van beide materiaalsoorten terug komen in de industriële tafels.

Eettafel Richy 230x100 verstelbare poten acaciahout 1 1

Industriële eetkamertafels

Een stoere eetkamertafel is een must in een industrieel interieur! Vaak zie je robuuste eetkamertafels met grof houten tafelbladen in combinatie met een stoer metalen frame. Voor het tafelblad wordt vaak gebruik gemaakt van hout met een doorleeft karakter. De eettafel is al lang niet meer slechts de plek waar we onze doordeweekse maaltijd eten. De eettafel is het centrale middelpunt rondom etentjes met vrienden en familie, de krant op zondagochtend, een knutselmiddag voor de kids en overwerk op de laptop. Aan deze tafel brengen we dus veel en belangrijke tijd door. Des te meer reden om goed na te denken over de sfeer, de kwaliteit, de vorm en de eigenschappen die deze tafel moet bezitten!

Industriële salontafels

Industriële salontafels en bijzettafels

In een industrieel interieur zie je naast grijs, ook veel metalen objecten. Ga je liever voor een subtiel metalen effect, dan kun je ook ervoor kiezen om een industriële salontafel in metaal te nemen. Of door een (aantal) metalen krukjes of stoere bijzettafeltjes in je woonkamer plaatsen.


Metaal geeft een robuust en stoer uiterlijk aan de ruimte. Voor meer warmte kun je weer hout toevoegen aan de salontafel.

#4 INDUSTRIËLE MATERIALEN

Het gebruik van materialen is bepalend om een juiste industriële look aan een ruimte te geven! In een industrieel interieur wordt er vaak gebruik gemaakt van "koele" materialen, waardoor het belangrijk is de juiste balans te vinden met verschillende materialen voor een sfeervol effect.

 
Metaal

Metaal

Typerend voor een industrieel design is natuurlijk het gebruik van metaal. Hierbij kan het zo stoer en groot zijn als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan een stoere, gave bar met metalen platen of zelfs ijzeren platen tegen de muur. Ook zijn er tegenwoordig veel meubels te vinden gemaakt van metaal, zoals oude lockerkasten of stoere tafels met industriële onderstellen. Liever een iets subtielere aanpak? Ga dan voor stalen accenten met bijvoorbeeld metalen krukken of stoelen.

Baksteen

Baksteen

Bij een industrieel pand denk je al snel aan grove, bakstenen muren. Het is natuurlijk ontzettend gaaf om een stoere bakstenen muur te plaatsen, maar er zijn ook genoeg goedkopere en makkelijkere alternatieven. Zo is er bijvoorbeeld speciaal behang met bakstenen motief in verschillende kleuren en dessins.

Leer

Leer

Leer is een van de weinige materialen die eigenlijk in elke stijl goed past, maar sluit vooral perfect aan bij een industriële sfeer. Leer geeft een vintage en stoer karakter aan een woning en is prachtig te combineren met andere stoere materialen zoals metaal en steen. Ook bij het toepassen van leer kun je het groots aanpakken met bijvoorbeeld een stoere, donkere lederen bank of fauteuil, of kun je het klein houden met subtiele accenten zoals (nep)leren kussens of plankdragers.

Hout

Hout

De warme uitstraling van hout past perfect bij de 'koele' industriële materialen. De combinatie van hout met bijvoorbeeld metaal zorgt voor een mooi contrast. Het hout heeft naast de warme uitstraling een robuuste uitstraling. Er zijn enorm veel houtsoorten, met elk zijn eigen unieke eigenschap.

Lamp DIY

#5 CREATIEF: DIY INDUSTRIËLE LAMP

Hoe mooi een design-lamp ook kan zijn in je stoere industriële interieur, niets geeft zoveel voldoening als zelf iets creëren voor in je woning. Een industriële lamp is eenvoudig zelf te maken! Maak een lampenkap van een metalen bakvorm of stalen emmer of bak. Hoe meer vintage de uitstraling, hoe beter! Haal een kant-en-klare snoer met lichtbron bij de locale bouwmarkt (of installeer deze zelf als je handig bent), en klaar is kees! Hoe leuk is dat, genieten van je eigen gemaakte hanglamp!

Nog meer inspiratie opdoen voor een industriële DIY lamp? Bekijk dan eens onderstaande video:

#6 INDUSTRIËLE MUREN

Met een industriële muur in je interieur maak je een echt statement in huis! Een industriële muur kan er op verschillende manieren uitzien: beton, steen, of toch een stoere bakstenen muur? Wanneer je denkt aan oude fabriekspanden denk je al snel aan onafgewerkte muren. Geen stuc en schilderwerk maar gewoon kaal beton of baksteen. Dit is precies wat je nodig hebt voor een industriële uitstraling in je woning! Om een interieur een écht industrieel karakter te geven, kun je er voor kiezen om een muur in de woonkamer een betonlook te geven of helemaal kaal te laten en niet te bewerken. Is je muur al bewerkt? Dan kun je om een muur heen metselen. Als je al een gemetselde muur hebt, heb je geluk! Deze muur kun je dan iets bewerken met een andere voeg of de bakstenen een andere kleur te geven.

Industriele accessoires

#6 INDUSTRIËLE ACCESSOIRES

Een industrieel interieur komt soms wat somber en ongezellig over, maar dit hoeft absoluut niet zo te zijn! Met een paar simpele accessoires kan er al snel wat warmte toegevoegd worden aan een ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van licht (zorg voor zacht en warm licht). Dit geeft meteen een hele andere sfeer aan een zaal of ruimte. Ook is het van belang om hier en daar wat kleur toe te voegen aan het interieur. Dit kan met wat kussentjes, kleden of een kleurtje op de muur. Houd het hier wel simpel, en maak het niet te bont. Maar ook is er warmte toe te voegen door middel van fijne, zachte materialen, zoals een mooi schapenvacht op een fauteuil, of koeienhuid op de vloer.

#7 IN THE PICTURE

Een industrieel interieur staat eigenlijk vol met unieke, stoere eyecatchers. Sommige items zijn zulke blikvangers dat ze eigenlijk een een geheel artikel aan ze kunnen wijdden. Daarom showen wij je hier een aantal unieke industriële eyecatchers waarmee je wellicht goede inspiratie op kunt doen!

Industriele eyecatchers5
Industriële eyecatcher 3
Industriële eyecatcher
Industriele haard

#8 EEN INDUSTRIËLE HAARD

Maak je interieur helemaal af met een mooie haard in industriële stijl als je de ruimte er voor hebt. Een industriële haard of kachel is meestal gemaakt van metaal of staal in een stoere donkere kleur. Maar we zien ook steeds meer open haarden gemaakt uit beton, hoe stoer! De setting waarin we een ouderwetse kachel zetten geeft ons de sfeer van een oude fabriek. De vorm van een kachel past naadloos bij het concept van de oude industrie die langzaam aan het verdwijnen is. Dit is wat je noemt een thema met een nostalgische waarde! Bekijk hieronder nog andere unieke haarden in industriële stijl!

#9 EEN INDUSTRIËLE LOFT

De "loft-trend" verovert langzamerhand ons kleine landje. Niet alleen in de traditionele vorm, maar we zien ook steeds meer moderne industriële loften terugkomen in het hedendaagse interieurbeeld. Met een loft bedoelen we vaak een grote open ruimte welke geheel naar eigen smaak kan worden ingericht door de koper. Kenmerkend voor een loft zijn hoge plafonds en halve verdiepingen welke de ruimte een natuurlijke en industrieel uiterlijk geven. Veel lofts vind je dan ook in oude fabrieken, loodsen, scholen of pakhuizen.

De ruimtes in een loft zijn lichtrijk en ruim. Door het gebruik van witte muren en veel natuurlijke lichtinval benadruk je dit aspect alleen nog maar meer. En dat is natuurlijk heel mooi, maar hierdoor is het wel belangrijk dat je een loft op de juiste manier inricht voor een sfeervol effect. Denk hierbij aan warme materialen, scheidingswanden en sfeervolle verlichting. Het warm aankleden van een loft is niet zo makkelijk. Door de hoge plafonds, de grote ramen, en de industriële uitstraling is het een extra uitdaging om een warme, landelijke sfeer te creëren. Zeker omdat het een open ruimte is, waarin zo min mogelijk muren en deuren worden gebruikt. Zorg ervoor dat je de goede kleuren en meubels kiest. Deze zijn bepalend voor de sfeer en uitstraling van een woonkamer in een loft. Laat je – hoewel je bij een loft veel ruimte hebt – echter niet verleiden tot het plaatsen van veel grote meubelstukken, maar houdt het beperkt voor het meest sfeervolle resultaat.

Loft2
Loft
Stalen deuren

#10 INDUSTRIËLE DEUREN

Wanneer de ruimte het toelaat, is het plaatsen van een industriële schuifdeur een super tip om industrieel karakter aan een ruimte toe te voegen. Daarnaast is een schuifdeur ook nog eens ontzettend praktisch: zijn er een keer wat minder gasten, dan kun je simpel met een schuifdeur de ruimtes afsluiten en privacy creëren voor de gasten.

Soms wil je gewoon een deel van je (woon)kamer afsluiten voor bijvoorbeeld tocht, een voetbal kijkende man of gewoon om de ruimte wat meer op te delen. Een gewone deur is de meest voor de hand liggende optie, maar deuren van glas en staal zijn momenteel favoriet. Prachtig! Het geeft een stoer en industriële uitstraling aan het huis, geeft gevoel van ruimte en je kunt ook nog gewoon zien wat er zich achter deze wand afspeelt. Het is ook een goed alternatief voor klassieke en suite deuren.

#11 STRUCTUUR

De aandacht binnen een industrieel interieur ligt op de rauwheid van de muren en de bouw van het huis. Leg dit bloot, en er komt direct een industriële look naar boven. Laat de ruwe ondergrond van je woning tevoorschijn komen door tapijt of parket te verwijderen en laat bestaande balken en kozijnen vooral zien!

Structuur kun je toepassen in alle aspecten van het interieur: van kleine details in de stoere vaas op de eetkamertafel, tot een grote grove betonnen muur of vloer in de woonkamer. Wil je de industriële stijl echt all te way doorvoeren? Vervang dan bijvoorbeeld de radiator voor een ouderwets, gietijzeren exemplaar of probeer je eigen radiator prominenter in het interieur naar voren te laten komen.

#12 INDUSTRIËLE KLEUREN

Een industrieel interieur is gebaseerd op de fabrieksgebouwen en interieurs uit de 19e en 20e eeuw. Niet zo gek natuurlijk dat het gebruik van veel felle en opvallende kleuren niet veel voorkomt in industriële woningen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van neutrale kleuren zoals zwart, wit en natuurlijk grijs. De kleur grijs is een veel gekozen kleur in een industrieel interieur. Maar de kleur grijs heeft een grote familie van veel verschillende tinten. De kleurtint waar je voor kiest, bepaalt ook de sfeer in huis.

De keuze voor de juiste kleur in huis is heel belangrijk. De basis van een industriële woning is vaak heel sober. Tegenwoordig zien we een verschuiving van kleuren in de industriële interieurs: waar eerst enkel grijs, zwart en bruin werd gebruikt, zien we nu ook wat meer kleurtinten.Warme kleuren als okergeel en steenrood lenen zich uitstekend om meer kleur toe te voegen aan de woning. Deze warme kleuren doen het vervolgens weer heel goed met grijstinten en zwart. Blauw- en groentinten zien we veel terugkomen in de stoere interieurstijlen dit jaar. Waarschijnlijk omdat de kleuren zo dicht bij de kleur grijs ligt - denk hierbij aan blauw-grijs of groen-grijs. Beide kleuren wekken namelijk een gevoel van rust en ontspanning, en wat is er nou fijner dan dat?

 

#13 INSPIRATIE

Inspiratie industrieel interieur6
Inspiratie industrieel interieur3
Inspiratie industrieel interieur1
Inspiratie industrieel interieur5
Inspiratie industrieel interieur7
Inspiratie industrieel interieur8
 
 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden