Houtworm: Hoe kan je het herkennen en tegengaan?

Woensdag 13-05-2020
Houtworm: Hoe kan je het herkennen en tegengaan?

Houtworm kan in een korte tijd zeer veel schade aanrichten. Dit kan, naast dat het niet mooi lijkt en waarschijnlijk veel geld kost, ook zeer gevaarlijk zijn. Nu denk je misschien dat die kleine gaatjes tot weinig gevaar kunnen leiden, in veel gevallen is een constructie van bijvoorbeeld een huis ook gemaakt van hout. De houtwormen boren kleine gaatjes in dit hout die met het blote oog vaak net te zien zijn. Deze kleine gaatjes zullen in het begin vrij onschuldig zijn, echter kunnen ze naar verloop van tijd de draagkracht van hout enorm verminderen. Houtworm is dol op de zachtere kern van houten balken enzovoort, daarom is de schade aan de buitenkant niet te vergelijken met de schade in de kern van het hout. In extreme gevallen kan dit er toe leiden dat constructies het begeven en een deel van een huis instort!

Houtworm leeft eigenlijk in alle soorten hout. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het hout van meubelen zoals eetkamertafels, kasten of stoelpoten. De houtwormen kunnen ook leven in draag- of steunbalken van je woning. Vergeet daarnaast haard- en brandhout niet, de oorzaak van houtworm komt vaak door het binnenbrengen van nieuw hout waar de houtworm al in zit. Wist je dat teakhout grotendeels ongevoelig is voor houtworm? Met teakhout hoef je dus nergens bang voor te zijn!

Het is dus van groot belang om houtworm te voorkomen, tijdig te herkennen en waar er houtworm gesignaleerd is tegen te gaan. In deze blog lees je wat houtworm is, waar het in veel gevallen vandaan komt en hoe je houtworm kan herkennen, voorkomen en tegengaan.

Schade ontstaan door houtwormTyperende gaatjes die houtworm achterlaat in (ouder) hout.

Wat is houtworm?

Je herkent de kleine gaatjes vast wel. We vinden ze vaak in het hout van voornamelijk oudere huizen, of bijvoorbeeld balken en blanken die lange tijd onbeschermd buiten hebben gelegen. De kleine gaatjes lijken in vele gevallen zeer onschuldig, echter gaat er meer schuil dan er aan de oppervlakte is waar te nemen.

Houtworm is een verzamelnaam voor een grote groep van in hout levende insecten. Een groot deel van deze groep insecten zijn larven van bijvoorbeeld kevers. De kleine beestjes boren gangen in het hout voor bescherming en voedsel. De kleine larven voeden zich met zachter hout wat in het midden van bijvoorbeeld een balk te vinden is. Vaak wordt er gedacht dat houtworm alleen te vinden is in droog hout, dit is niet helemaal waar; houtworm is ook te vinden in levende bomen of in zojuist gekapt hout. Het geeft zelfs een voorkeur aan vochtig hout.

Hoe herken je houtworm?

Het herkennen van houtworm is eigenlijk vrij simpel. Je zoekt naar gaatjes in het hout, vaak zijn deze gaten ongeveer 2-6 mm in doorsnede. De gaten zijn vaak vlakbij elkaar te vinden, echter kan het in sommige gevallen zijn dat er maar één of enkele gaatjes te vinden zijn. Deze gaatjes zijn uitvliegopeningen van de kevers die zich ontpoppen uit de houtwormen. Wanneer de larve groot genoeg is zal hij transformeren in een kever en het hout verlaten door een weg naar buiten te boren.

Is de houtworm nog actief in mijn hout?

Wanneer je de gaatjes van houtworm hebt gesignaleerd is het belangrijk om te weten of de houtworm nog actief is. Zijn er enkele gaatjes dan kan je deze gemakkelijk in de gaten houden door te tellen hoeveel er zijn, je kijkt na twee weken nog eens of er meer gaatjes bijgekomen zijn. Je doet er goed aan om de gaatjes te markeren of op te vullen, zo weet je zeker welke gaatjes te geteld hebt. Zijn er na een aantal dagen nieuwe gaatjes ontstaan, dan kan je er zeker van zijn dat er nog houtworm in het hout zit.

Zit er in jouw hout te veel gaatjes om te tellen, of twijfel je toch nog? De tweede manier om te weten of houtworm nog actief is kan zaagsel zijn. Wanneer de kevers naar buiten boren ontstaat er zaagsel. In veel gevallen is er dus zaagsel te vinden op de grond bij de gaatjes. Is er direct niks op de grond te vinden? Leg dan eens een aantal dagen een wit stukje papier of een wit kleedje onder de gaatjes, als de houtworm nog actief is zal er naar enkele dagen zaagsel te vinden zijn op het papier of het kleedje.

Hoe kan je houtworm voorkomen en bestrijden? 5 tips!

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. In veel gevallen sluipt houtworm echter gemakkelijk naar binnen. Hieronder vind je 5 tips hoe je houtworm kan voorkomen in jouw huis.

  1. Controleer al het hout wat je huis binnenkomt grondig. Denk hierbij aan tweedehands oude meubelen, maar ook nieuwe meubelen. Meubel zijn vaak gemaakt van hout en worden regelmatig gewisseld. Ideaal voor houtworm om je huis binnen te komen. Vergeet ook haard- en brandhout niet. Brandhout vormt een ideale leefomgeving, het ligt vaak buiten en is vochtig.
  2. Geef hout een beschermlaag. Lak en verf biedt een extra beschermlaag tegen houtworm, daarnaast bevat het vaak stoffen die houtworm niet kan waarderen. Door het hout grondig te verven of te lakken zal houtworm minder kans hebben.
  3. Goed onderhouden van hout werkt zeer effectief tegen houtworm. Zoals bij de vorige tip al benoemd is houtworm gek op onbewerkt hout. Een goed onderhouden verf of laklaag maakt het de kevers veel moeilijker om binnen te dringen. Is er al houtworm aanwezig? Onderhoud dan alle andere vormen van hout in je interieur goed, zo kan de houtworm zich moeilijker verspreiden. Geef ook het hout waar de houtworm in zit een goede verf- of laklaag. Dit werkt namelijk ook goed tegen het verder verspreiden van de larven. Bladdert de verf af of slijt de laklaag van het hout? Houtworm weet deze plekjes te vinden en zal snel naar binnen glippen.
  4. Zorg voor een goede ventilatie. Houtworm vinden we vaak in vochtige omgevingen. Wanneer je jouw huis goed ventileert en verwarmd zal vocht minder kans hebben. Daardoor zal in veel gevallen ook de houtworm buiten blijven.
  5. Gebruik middelen tegen houtworm. Er zijn verschillende middelen op de markt om houtworm te bestrijden en te voorkomen. Om extra bescherming te bieden kan je een middel ter voorkoming van houtworm gebruiken. Is er al houtworm aanwezig dan kan je beter voor een middel ter bestrijding van houtworm kiezen. Het beste is om aangetaste producten snel weg te gooien, zo ben je zeker van dat het zich niet verspreidt in je huis. Is er veel houtworm aanwezig, kies dan liever voor een professional.

Een laatste manier om houtworm te bestrijden is om het hout stevig voor een langere periode te bevriezen of te verwarmen tot boven de 60 °C. Vooral voor kleine producten kan dit een praktische en vrij goedkope manier zijn om houtworm te bestrijden.

Heb je dus net een nieuwe salontafel set gekocht of sta je op het punt een eetkamertafel te kopen? Check deze als eerste goed op houtworm en behandel het hout grondig met daarvoor bestemde producten zodat de houtworm geen kans krijgt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden