Trend alert: de welbekende vlinderstoel

Woensdag 20-05-2020
Trend alert: de welbekende vlinderstoel

Een echte designklassieker, de vlinderstoel. De vlinderstoel staat ook wel bekend als de butterfly chair, BFK stoel of Hardoy chair. Het unieke ontwerp van de vlinderstoel combineert perfecte eenvoud met een eigenzinnige stijl!

De vlinderstoel: een echte design klassieker

Vlinderstoelen zijn hot en zijn een trend die we op dit moment in veel verschillende interieurs terug zien! De vlinderstoel oftwel de ‘butterfly chair’ is razend populair door zijn elegante uitstraling en is een echte designklassieker.

De stoel is al jaren erg populair onder de interieur liefhebber. Het model van de vlinderstoel kenmerkt zich door zijn minimalistische design met een los leren of stoffen vel, dat tussen het metalen frame ‘hangt’. Door de stijlvolle en industriële karakter en het feit dat hij makkelijk te verplaatsen is, is het gemakkelijk te begrijpen waarom de vlinderstoel zo populair is.

Vlinderstoel

Terug in de tijd

De vlinderstoel heeft een geschiedenis die terug gaat tot begin negentiende eeuw. De vlinderstoel, ook wel de butterfly chair genoemd, is in 1938 ontworpen door drie ontwerpers: Antonio Bonet, Jorge Ferrari Hardoy en Juan Kurchan. Dit zorgde ervoor dat de stoel de afkorting ‘BFK’ kreeg, vernoemd naar het drietal ontwerpers. De drie ontwerpers kwamen oorspronkelijk uit Argentinië maar hebben elkaar ontmoet in Parijs. Hardoy werkte in die tijd voor de beroemde ontwerper Le Corbusier en was om deze reden de bekendste van de drie. Dit is waarschijnlijk de reden dat de stoel vaak vernoemd wordt naar hem ‘de Hardoy chair’.

De vlinderstoel is in eerste instantie ontworpen voor een project waar de ‘Austral group’ aan werkte. De stoel werd echter opgenomen in een designtentoonstelling in 1940 waarbij de stoel twee prijzen won. Kort ernaar ontstond er grote belangstelling voor de vlinderstoel. De bekende Amerikaanse fabrikant Knoll is in 1947 de butterfly chair gaan produceren, maar is hier in 1951 alweer mee gestopt. De reden hiervoor was dat de vlinderstoel door meerdere producenten werd nagemaakt. Hieruit volgde een lange geschiedenis van patent rechtszaken. Knoll wou patent op de vlinderstoel, alleen werd dit keer op keer afgewezen. Volgens de rechter had Knoll geen recht van spreken omdat de vlinderstoel qua constructie erg zou lijken op een stoel uit 1850. De vlinderstoel is tot op de dag van vandaag nog razend populair en om deze reden een echte design klassieker!

Vlinderstoel

Tijdloos design

Het succes van de vlinderstoel dankt zich ongetwijfeld aan de manier waarop de gebruikte elementen elkaar stijlvol ontmoeten. De stoel is gemaakt met twee aan elkaar gelaste gebogen stalen buisstaven. Vervolgens werd een hoes van leer, textiel of kunststof over de bovenkant gehaakt om de iconische stoel te creëren. Het metalen frame is in combinatie met het leren of stoffen hoes zorgt voor een stoere minimalistische uitstraling aan de butterfly chair. Het design van de vlinderstoel is dus minimalistisch waardoor deze tijdloos is en zo in ieder interieur te plaatsen is. De vlinderstoel is verkrijgbaar in elegant leer, maar zijn er ook met een te gek printje. Hoe dan ook, een vlinderstoel is altijd dé eyecatcher in jouw ruimte!

Vlinderstoel

De vlinderstoel in jouw interieur!

Vanwege het sierlijke model, wat doet denken aan een vlinder en het lichte model is de vlinderstoel een echte eyecatcher in jouw woonkamer of slaapkamer. Plaats de vlinderstoel als fauteuil naast de bank als extra zitplek. Of heb jij een lege hoek in je woonkamer? Creëer een gezellig hoekje met de vlinderstoel, decoreer een lekker kleedje of vachtje erover en you're good to go. Combineer dit samen met een stoere industriële vloerlamp en met bijvoorbeeld een mooie salontafel en jij hebt een nieuwe gezellige zithoek in jouw woonkamer!

Ben jij in je slaapkamer opzoek naar een blikvanger? Plaats een mooie vlinderstoel in je slaapkamer ter decoratie of plof voor het slapen gaan nog even neer in de vlinderstoel om een goed boek te lezen om vervolgens heerlijk te gaan slapen.  

Vlinderstoel

Butterfly chair kopen

Ben jij overtuigd dat jij een echte design klassieker in je interieur wilt die het middelpunt van de aandacht is. Het enige wat je nu nog moet doen is een model en kleur kiezen die het beste bij jouw interieur valt! Neem ook eens een kijkje in ons assortiment voor de verschillende kleuren vlinderstoelen.

Vlinderstoel

Vlinderstoel

Wij zijn erg benieuwd waar jij je vlinderstoel zal plaatsen in jouw interieur? En heb jij nog leuke styling tips hoe de vlinderstoel te stijlen, deel ze met ons en laat het ons weten in de reacties!

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden