Wat betekent de IP waarde en waarom is deze zo belangrijk?

Donderdag 14-05-2020
Wat betekent de IP waarde en waarom is deze zo belangrijk?

Bij veel elektrische producten komen we IP waardes tegen, maar wat houdt het nou precies in en wat kan je er mee? Dat lees je hieronder in deze blog!

Wat betekent de IP waarde en waarom is deze zo belangrijk?

De IP waarde staat voor de International Protection rating waarde. Deze waarde wordt gebruikt voor bijvoorbeeld verlichting zoals hanglampen om aan te geven voor hoever het product beschermt is tegen verschillende invloeden van buitenaf. De IP waarde heeft vaak twee cijfers, maar wordt in sommige gevallen aangevuld met een derde cijfer en een letter.

Op onze webshop maken we alleen gebruik van de twee cijfers die het vaakst gebruikt worden. Elke cijfer of letter van de IP waarde staat voor de mate van bescherming voor een bepaalde invloed van buitenaf. De IP waarde vind je bij de specificaties van producten waarbij de IP waarde van toepassing is.

Welke IP waardes zijn er?

Het eerste cijfer kan 0 tot en met 6 zijn en geeft met die cijfers aan in hoeverre het beschermt is tegen aanraking met voorwerpen in verschillende graderingen. Zie de tabel hieronder voor een uitgebreidere uitleg over het eerste cijfer:

Cijfer Mate van bescherming Uitleg
0 Geen bescherming Geen bescherming aanwezig.
1 Grote voorwerpen Beschermd tegen oppervlakkig contact met vaste voorwerpen die groter zijn dan 50 mm.
2 Middelgrote voorwerpen Bescherming tegen vaste voorwerpen die groter zijn dan 12,5 mm.
3 Kleine voorwerpen Bescherming tegen vaste voorwerpen welke groter zijn dan 2,5 mm, zoals het grotendeel van gereedschap.
4 Spitse voorwerpen Bescherming tegen vaste voorwerpen die groter zijn dan 1 mm. Zoals een kleine schroevendraaier of een elektriciteitsdraad.
5 Stofbescherming Geheel gesloten behuizing en bescherming. Niet volledig gesloten tegen stof, maar wel voldoende bescherming om verhindering door stof te voorkomen.
6 Stofvrij Geheel gesloten behuizing en bescherming, ook gesloten tegen stof.

Het tweede cijfer geeft aan in hoeverre het product beschermt is tegen water en vocht. Het tweede cijfer heeft tien verschillende waarden en loopt daarmee van 0 tot 9.

Cijfer Mate van bescherming Uitleg
0 Geen bescherming Niet bestand tegen water en vocht.
1 Druppeldicht Type I Bestand tegen waterdruppels die van boven naar beneden vallen.
2 Druppeldicht Type II Bestand tegen waterdruppels die onder een lichte hoek vallen (± 15 graden).
3 Spatdicht Bestand tegen hevige regen onder een hoek van maximaal 60°.
4 Plensdicht Bestand tegen hevige regen.
5 Sproeidicht Bestand tegen zeer hevige regen.
6 Waterbestendig Bestand tegen water in elke hoeveelheid zonder druk.
7 Dompeldicht Bestand tegen water onder lichte druk, onderdompeling tot 30 min op 1 meter diepte.
8 Waterdicht Bestand tegen onderdompeling in water tot een zekere duur op een bepaalde diepte.
9 Vochtdicht Bestand tegen lucht met een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk.

Voor welke producten zijn IP waardes belangrijk?

Nu we weten wat de IP waardes inhouden is het belangrijk om te weten welke IP waardes in welke ruimtes binnen of buiten je huis te gebruiken zijn. De lagere waardes zijn geschikt voor bijvoorbeeld een leuke industriële hanglamp boven je eetkamertafel, er wordt aangeraden om een waarde van IP20 te gebruiken in je woonkamer, slaapkamer en keuken. Deze waarde biedt voldoende bescherming tegen middelgrote voorwerpen. Kinderen of huisdieren kunnen dus zonder problemen een vloerlamp met IP20 aanraken, zonder dat dit enige invloed heeft op de lamp. Deze producten komen niet in aanraking met vocht of water, een bescherming daarvoor is normaliter dus niet nodig.

Voor ruimtes waar vocht een grotere rol speelt, zoals de badkamer is een hogere IP waarde noodzakelijk. Direct boven of in een douchecabine wordt minimaal IP44 aangeraden, ga je wat verder bij een waterpunt vandaan waar er geen direct contact met water is dan is in de meeste gevallen IP21 al voldoende.

Buiten je huis in je tuin zijn ook verschillende waardes van toepassing. Bijvoorbeeld buitenverlichting die niet extra beschermd is tegen weersinvloeden wordt IP65 aangeraden. Hangt de verlichting tegen je huis of overkapping maar kan het nog wel in aanraking komen met bijvoorbeeld regen? Dan volstaat IP44 in de meeste gevallen. IP23 is voldoende voor verlichtingdie onder je huis of overkapping hangt, die niet direct in aanraking komt met water.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden