Advies banken

Discovery Banners 1200x628px 0016 DSC00010 3 2
 

Banken

advies van onze experts
Jul Interieuradvies
Deskundig en persoonlijk advies

Hulp bij het kiezen van je bank

Het kopen van een nieuwe bank is een hele uitdaging. Naast dat het vaak een grotere uitgave is, bepaalt deze voor een groot gedeelte de sfeer in huis. Daarom is het belangrijk om vooraf met een aantal punten rekening te houden voordat je een bank aanschaft. We vertellen je alles waar je op moet letten bij het kopen van een bankstel.

Hoe kies ik de juiste afmeting van een bank?

Een van de eerste punten die belangrijk zijn bij het kopen van een bank, is de afmeting. Dit is natuurlijk afhankelijk van de ruimte. Een té grote bank kan de ruimte klein laten lijken en een té kleine variant kan weer in het niets vallen in de ruimte.

Bepaal eerst de plek waar je jouw bankstel wil plaatsen. Hou hierbij rekening met ramen en deuren en waar je naar toe wil kijken vanaf de bank. Vervolgens kun je de grootte bepalen. Om zeker te weten dat de bank die jij op het oog hebt past, is het verstandig om deze zorgvuldig op te meten en dit visueel te maken in je woonkamer. Dit kun je bijvoorbeeld doen door tijdschriften of kranten op de vloer te leggen of plak de vloer af met tape in de vorm van de bank. Zo kun je de verhouding van de bank in de woonkamer beter inschatten en bepalen of deze eventueel te groot of te klein is.

Wist je dat je onze banken ook virtueel in jouw kamer kunt plaatsen door middel van AR? Ga naar de productpagina van jouw favoriete bank en klik op 'bekijk dit product in huis'. Vervolgens kun je via de camera van jouw telefoon of tablet de bank op ware grote in jouw ruimte zien staan.

 
Discovery Banners 1200x628px 0009 DSC00815

Welke functie moet het bankstel hebben?

Nu je de afmeting van de bank weet is het belangrijk om te bepalen welke functie het bankstel voor jou belangrijk is. Wil jij na een lange werkdag neerploffen op de bank en lekker onderuitgezakt voor de tv hangen of ben jij op zoek naar een actievere zit, waar je visite op kunt ontvangen of nog even op kunt werken met je laptop op schoot?

Bepaal wat jij belangrijk vindt bij een bank: een zachte comfortabele relaxbank of een stevig bankstel met een actieve zit. Op basis hiervan maak je de zoektocht naar een bankstel eenvoudiger.

Bij Livin24 zijn al onze banken getest in negen verschillende levenssituaties. Bekijk de uitkomst en ons advies in de bankenmatrix. Deze vind je tussen de afbeeldingen op de productpagina van de bank.

Wat is bij banken een goede zithoogte en zitdiepte?

Zoals eerder al benoemd zijn de afmetingen van een bank enorm belangrijk. De zithoogte en zitdiepte spelen hierbij ook een belangrijke rol, dit zijn namelijk de belangrijkste factoren om comfortabel te kunnen zitten. Deze zijn ook weer afhankelijk van waar jij de bank voor wilt gebruiken.

Discovery Banners 1200x628px 0010 DSC00783

Zithoogte

De ideale zithoogte van een bank heeft onder andere te maken met je lengte en persoonlijke voorkeur. Over het algemeen is de zithoogte van bankstellen vrij universeel. Deze hoogte ligt gemiddeld tussen de 40 en 45 centimeter. Hou er rekening mee dat een zachte bank verder inzakt en je dus lager zult zitten dan de aangegeven zithoogte.

Discovery Banners 1200x628px 0004 DSC01057

Zitdiepte

Naast de zithoogte is de zitdiepte erg belangrijk. Deze bepaalt of jij lekker onderuit gezakt of rechtop op de bank zit. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Hou jij van loungen, ga dan voor een bank met een dieper zitvlak. De gemiddelde zitdiepte van een bank is 55 centimeter.

Welke bank past bij jouw stijl?

Naast alle praktische aspecten is het natuurlijk ook belangrijk dat je voor een bank kiest die aansluit bij jouw woonwensen en interieurstijl. Het oog wil ook wat, wordt er vaak gezegd. Zoals we eerder al benoemden bepaalt een bankstel voor een groot deel de sfeer in de ruimte, daarom is het goed als deze aansluit bij jouw wensen.

Zo passen lichte kleuren en zachte materialen bijvoorbeeld perfect bij een minimalistisch of Scandinavisch interieur. Hou jij meer van een luxe of moderne uitstraling? Dan past een mooie velvet bank in een diepe kleur misschien meer bij jou. Dan hebben we natuurlijk nog de stoere leren banken voor de liefhebbers van de industriële woonstijl.

Bij Livin24 vind je genoeg opties qua stijl, kleur en materiaal. Hierdoor is er altijd een bank geschikt in jouw huidige interieur

 

Verschillende soorten banken

We benoemden het al eerder: een bank kopen is een hele uitdaging. Je moet namelijk met verschillende punten rekening houden. Naast de bovengenoemde aspecten zijn er ook verschillende soorten en modellen banken waar je uit kunt kiezen.

Discovery Banners 1200x628px 0014 DSC00275 1

2-zits bank

De naam zegt het al, een bank waar je met twee personen op kunt zitten. De 2-zits bank is ideaal voor kleinere ruimtes of woonkamers. Een gemiddelde tweezitsbank is tussen de 150 en 180 centimeter, dit is inclusief armleuningen.

Discovery Banners 1200x628px 0012 DSC00540

3-zits bank

Heb jij een grotere woonkamer of ruimte? Dan is een 3-zitsbank erg geschikt. Hier kun jij makkelijk met twee tot drie personen op zitten. Een gemiddelde driezitsbank is tussen de 200 en 230 centimeter.

Discovery Banners 1200x628px 0002 DSC01329

Hoekbank

Heb jij een groot gezin of hou jij van een grote bank, dan is een hoekbank misschien geschikt voor jou. Hierdoor heb je lekker veel zitplekken. Een hoekbank kun je zo groot maken als je zelf wilt, afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is.

Kies het juiste materiaal voor het bankstel

Het materiaal bepaalt voor een groot gedeelte de uitstraling van het bankstel. Bij het kiezen van het materiaal is het belangrijk dat deze past bij jouw interieurstijl, maar ook bij je levensstijl. Daarom is het handig om vooraf te bedenken wie de gebruikers zijn en hoe de gebruiksmomenten eruit zien.

Heb jij bijvoorbeeld kleine kinderen of huisdieren, dan is het misschien verstandig om voor een stof te kiezen die waterafstotend is en bestand is tegen dierenharen. Bij Livin24 bevatten de stoffen iconen die aangeven welke eigenschappen ze bezitten. Zo zijn veel van onze stoffen waterafstotend, maar kun je bijvoorbeeld ook selecteren op kindvriendelijk of brandwerend.

Kansas Right Corner Brave Me Copper Detail 19

De samenstelling van de bank

Bij de aankoop van een bank is het belangrijk om te weten hoe deze is opgebouwd en wat de samenstelling is, dit heeft namelijk invloed op de kwaliteit van het bankstel. Daarom is het goed om voor de aankoop de voor- en nadelen van de verschillende opties te overwegen.

Nosag veren vs. elastieken banden

De eerste laag waaruit de bank is opgebouwd bestaat vaak uit nosag veren of elastieken banden. Nosag vering betekent op zijn Engels voor ‘no sag’ oftewel ‘geen verzakking’. Nosag veren zorgen voor een goed verend zitvlak. Zie onderstaand de voordelen van nosag vering:

  • Stevig en geschikt voor intensief gebruik.
  • Gegarandeerd en blijvend zitcomfort zonder dat de bank doorzakt.

Een goedkoper alternatief zijn elastieken banden. Een bank met elastieken banden is in de aanschaf aanzienlijk goedkoper. Elastieken banden rekken op, waardoor de bank na verloop van tijd zal doorzakken. Daarnaast zullen de zitplekken beter zichtbaar worden, wat ten koste gaat van het model.

Er wordt vaak gezegd: “Goedkoop is duurkoop”. Mocht je de keuze hebben tussen nosag veren en elastieken banden, dan raden wij aan om nosag veren te nemen. Natuurlijk moet jouw budget dit wel toelaten, maar het is zeker de investering waard.

HR koudschuim vs. Polyetherschuim

Bovenop de veren of banden komt vervolgens een laag van HR koudschuim of polyetherschuim. HR is letterlijk vertaald naar ‘hoge veerkracht’. HR koudschuim heeft een elastische werking en dit proces stabiliseert zich na ongeveer drie maanden. Polyetherschuim is een goedkoper alternatief, heeft ook een open celstructuur, maar is minder elastisch dan HR koudschuim.

Voor-en nadelen HR koudschuim

✅ Hoge veerkracht

✅ Open en elastische celstructuur, daardoor ventilerend

✅ Hoog herstellend vermogen, waardoor het model zijn vorm behoudt

❌ Duurder dan Polyetherschuim

❌ HR koudschuim is vrij zwaar

Voor- en nadelen polyetherschuim

✅ Polyetherschuim is licht van gewicht

✅ Goedkoop

❌ Meer zichtbare contour en plooivorming

❌ Zal na verloop van tijd doorzakken, waardoor de levensduur verkort wordt

 

 
Care kits

Banken onderhouden

Wil jij zo lang mogelijk genieten van je bank? Dan is het belangrijk om deze goed te onderhouden en de behandeling te geven die het bankstel nodig heeft. Elke stof vraagt om een eigen unieke behandeling. Kies uit onderstaande materialen en bekijk hoe jij deze het best kunt onderhouden.

Proefzitten en advies in onze showroom

Een bankstel online aanschaffen kan best spannend en lastig zijn. Wil je zeker zijn van jouw keuze? Kom dan proefzitten in ons experience center in Amersfoort. Onder het genot van een kop koffie of thee met wat lekkers, kun je de banken zo uitproberen alsof je er thuis op zit of ligt. Ons team staat voor je klaar om jou persoonlijk te adviseren.