Advies over barkrukken

Barkrukken
 

Barkrukken

Advies van onze experts
Adviseur advies
Deskundig en persoonlijk advies

Hulp bij het kiezen van barkrukken

Barkrukken zien we steeds vaker terug in het interieur en dan niet alleen in die van cafés en restaurants! De ruime keuze aan verschillende barkrukken kan ervoor zorgen dat het een flinke opgave is. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog enorm veel verschillende hoogtes voor barkrukken. Hoe weet je nou wat de perfecte hoogte voor de barkruk is en waar let je nog meer op? Wij geven je alle informatie die jij nodig hebt voor het maken van de juiste keuze.

Barkrukken hoogte tafelblad zithoogte

Hoe hoog moet een barkruk zijn?

Misschien wel de belangrijkste vraag bij het kiezen van een barkruk. Hoe hoog moet de kruk zijn? De hoogte is namelijk enorm bepalend voor het comfort wanneer je aan tafel zit. Je wilt namelijk niet met een gebogen rug aan tafel zitten, omdat het tafelblad te laag is. Maar je wilt ook niet dat je te hoog aan tafel zit. Hierdoor kun je namelijk met je armen helemaal omhoog zitten, of juist met je benen tegen het tafelblad aan.

Voor de aanschaf van een barkruk, is het goed om te meten wat de hoogte is tot onder het tafelblad. Wanneer je dit weet, weet je ook hoe hoog je barkruk ongeveer moet zijn om comfortabel te zitten. Het advies is namelijk om ongeveer 25 tot 30 centimeter te rekenen vanaf de zithoogte van de kruk tot de onderkant van het tafelblad. Zo is er nog voldoende ruimte voor de benen onder het blad én zit je comfortabel!

 

Een verstelbare barkruk of eentje met een vaste poot

Bij barkrukken zijn er twee opties mogelijk, namelijk een vaste poot of juist een barkruk die in hoogte verstelbaar is. Een barkruk die in hoogte verstelbaar is, heeft natuurlijk als voordeel dat deze voor iedereen afhankelijk naar de perfecte hoogte in te stellen is. Dit is handig wanneer je kinderen hebt. Kinderen zijn natuurlijk kleiner, waardoor zij op een hogere kruk moeten zitten om comfortabel te zitten.

Wel is hierbij direct een nadeel te vinden. Deze barkrukken staan vaak op een trompetvoet. Een trompetvoet is een ronde voet waar de rest van de barkruk op leunt. Doordat het gewicht wordt verdeeld over een middelpunt, is dit vaak wat minder stabiel. Wel worden de trompetvoeten verzwaard, zodat de barkruk niet omvalt wanneer iemand hier op gaat zitten. Of er natuurlijk vanaf gaat!

Een barkruk met een vaste poot staat altijd stevig. Daarnaast hebben ze altijd een vaste zithoogte. Het is hierbij extra belangrijk om goed te meten wat de hoogte van de onderkant van het blad is. Een bijkomend voordeel is dat barkrukken met een vaste poot minder zwaar zijn. Dit komt omdat deze barkrukken minder het gevaar hebben om om te vallen. Hierdoor zijn de barkrukken ook makkelijker te bevestigen.

Barkruk vaste poot

Barkruk met een vaste poot

Barkruk verstelbare poot

Barkruk met een verstelbare poot

Hoe bevorder je het zitcomfort op een barkruk?

Doordat je hoger op een barkruk zit dan op een eetkamerstoel, heb je meer balans nodig voor het comfortabel zitten. Dit is natuurlijk al helemaal zo met een in hoogte verstelbare kruk, die vaak op een trompetvoet staat.

Om het zitcomfort te bevorderen op een barkruk, zijn barkrukken vaak voorzien van een voetensteun. Hier kun je je voeten op laten rusten, zodat je stabieler kunt zitten. Wanneer je nog meer comfort en stabiliteit wil, kan een barkruk met rugleuning een goed idee zijn. De rugleuning zorgt natuurlijk voor ondersteuning in de rug, zodat je extra lang comfortabel kunt zitten.

UGC Industriële barkruk Lauren antraciet PU leer

Hoeveel barkrukken kan ik plaatsen aan een kookeiland of bartafel?

Een leidraad voor het bepalen hoeveel barkrukken je kunt plaatsen aan het kookeiland of de bartafel, is eigenlijk heel simpel. Wanneer de barkruk geen armleuningen heeft, is een afstand van 60 centimeter per barkruk voldoende. Wanneer je een barkruk met armleuningen aanschaft, is het verstandig om 70 centimeter aan te houden per barstoel.

Wanneer je dus weet hoe lang je bartafel of kookeiland is, weet je ook hoeveel barkrukken je kunt plaatsen. Natuurlijk moet er wel rekening worden gehouden dat er bij een tafel aan twee zijden ruimte is voor krukken.

Wanneer ga je voor een barkruk met rugleuning?

Barkrukken komen in verschillende designs. Een belangrijke factor hierbij is of de barkruk met of zonder rugleuning komt. Naast dat dit bijdraagt aan de look en feel van het interieur en de kruk, is het ook een belangrijke factor voor het comfort. Een barkruk met rugleuning raden wij aan wanneer je lang wilt zitten. Bijvoorbeeld wanneer je er op werkt, of juist voor het dineren. Dit zorgt voor meer ondersteuning in de rug, zodat je ook langer comfortabel kunt zitten.

Wanneer je vaak vluchtig op de barkrukken gaat zitten, is een rugleuning minder belangrijk. De ondersteuning is niet zo belangrijk, omdat je er voor een korte duur op zit. Bijvoorbeeld wanneer je een ontbijtje eet of snel een kop koffie drinkt op de kruk.

UGC Barkruk Toby velvet groen 3
UGC B Arkruk ellen zwart 76 cm hoog1
 

Welk materiaal is geschikt voor de barkruk?

De ruime keuze aan barkrukken betekent ook een ruime keuze aan materialen. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarnaast draagt het materiaal natuurlijk ook erg bij aan de interieurstijl. Zo zien we bijvoorbeeld bij een industrieel interieur vaak een barkruk van (eco)-leer terug. Dit stoere materiaal draagt enorm bij aan de robuuste look die we terugzien bij de industriële stijl. Een velvet stof zien we veel terug in klassieke en moderne interieurs.

Het onderhoud van de barkruk

Afhankelijk van de stof is een andere manier van onderhoud nodig. Bij een velvet stof komt namelijk een andere manier van onderhoud kijken dan bij bijvoorbeeld een barkruk van (eco)-leer.

Wat altijd geldt voor het onderhouden van barkrukken, of zitmeubelen in het algemeen, is dat af en toe de stofzuiger over de stof heen halen een goed idee is. Wanneer de zuigkracht op de laagste stand staat, voorkom je beschadigingen op de stof. maar zorgt er wel voor dat bijvoorbeeld kruimels tussen de stof weggaan. Dit is wel zo hygiënisch!

Wanneer er een vlekje op de stof komt, lukt dit vaak om weg te halen met een zachte doek en warm water. Zorg dat de doek lichtvochtig is en dep dit op de vlek. Zo krijg je geen lelijke wrijfplekken en zal de vlek verdwijnen. Mocht dit niet voldoende zijn, kan een schoonmaakmiddel helpen. Zorg er dan wel voor dat het schoonmaakmiddel niet schadelijk is. Anders is er een kans dat het schoonmaakmiddel in de stof bijt. Dit is natuurlijk zonde!

 

Advies in de showroom voor de perfecte barkruk

Een keuze online maken kan lastig zijn. Je weet hierbij namelijk niet hoe de barstoel zit of hoe de stof aanvoelt. Om hier zeker van te zijn, kun je langskomen in onze showroom. Hier staan de beste specialisten voor je klaar om je te adviseren. Daarnaast kun je vooraf het comfort van de kruk testen. Zo ben jij zeker van een goede aankoop en hoeft deze achteraf niet meer retour!