LED lichtbronnen

Hoe veel soorten lichtbronnen zijn er? 

Er is een verscheiden aantal lichtbronnen. De meest bekende is waarschijnlijk de LED lichtbron. Energiezuinig en een enorm lange levensduur, dat zijn de kenmerken van een LED bron. LED is een afkorting voor ‘Light Emitting Diode’. Doordat ze zo weinig energie gebruiken, wordt niet alleen jij, maar ook je energierekening een stuk blijer! Daarnaast hebben ze enorm veel branduren, gemiddeld 35.000 uur. Dit staat gelijk aan 20 jaar plezier! 

Daarnaast zijn er ook enorm veel verschillende afmetingen en vormen. In een hanglamp moet je bijvoorbeeld rekening houden dat de bol van de bron door de opening past. Meten is weten en voorkomt teleurstellingen. Het zou zonde zijn als achteraf blijkt dat de bron helemaal niet past in het armatuur van de lamp. Veelvoorkomende vormen van de lichtbronnen:

  • Bolvormig
  • Langwerpige buis
  • Druppel 

Bij een tafellamp zien we dat er veel gebruikt gemaakt wordt van grote lichtbronnen. Dit zorgt voor veel licht en hiermee maak je direct een statement in het interieur.

Een lichtbron vervangen, hoe doe ik dat?

Oh nee! De lichtbron die op dit moment in de lamp zit, doet het niet meer. Geen reden tot paniek. Het vervangen is gelukkig heel gemakkelijk. Zorg eerst dat het stroom uitgeschakeld is voordat je de oude lichtbron uit zijn armatuur wil halen. Zo voorkom je dat je jezelf onder stroom zet. Nu het stroom uit is, kun je de oude eruit draaien. Zorg er hierbij voor dat je de lichtbron vastpakt bij de fitting en niet bij het glas. Dit voorkomt dat het glas uit elkaar spat omdat je misschien per ongeluk te veel druk zet.

 

Hoe lang gaat een (LED) lichtbron mee?

De levensduur van een lichtbron is natuurlijk verschillend. Wel is er een minimaal aantal uren dat de lamp mee moet gaan. Een normale LED lichtbron gaat ongeveer 35.000 uur mee. Dit zou betekenen dat bij een gemiddeld lichtgebruik van 4 uur per dag, je zo’n 20 jaar vooruit kunt! Van lichtbronnen heb je dus jarenlang plezier.

Welke fitting heeft mijn lichtbron?

LED lampen zijn zoals elke andere lichtbron te verkrijgen met veel verschillende fittingen. Al onze lampen en lichtbronnen hebben standaard een E27 fitting. In al onze lampen passen dus de LED lichtbronnen met een E27 fitting. De E in E27 staat voor Edison-schroefdraad. Deze schroefdraad is in 1909 ontwikkeld door Thomas Edison. De 27 in de E27 staat voor de diameter van het schroefdraad. E27 heeft dus een schroefdraad van 27 millimeter. 

Een E27 LED lamp is in Nederland en België veruit de populairste fitting als het gaat om lichtbronnen en lampen. Check vooraf wel eerst even de fitting voordat je de bijpassende lichtbron aanschaft. Zo voorkom je teleurstellingen en weet je zeker dat het past! 

Lichtbronnen kopen?

Bij Livin24 vind je een ruim aanbod aan verschillende lichtbronnen. Koop een set van bijvoorbeeld vier stuks, of schaf een enkele aan wanneer dit nodig is. Je kunt er jarenlang mee door. Twijfel je over de juiste afmeting? Je kunt altijd even contact opnemen met onze klantenservice om zo de juiste informatie te krijgen. Welke lampen in jouw huis verdienen nieuwe lichtbronnen?