De perfecte hanglamp boven jouw eettafel | 5 functionele tips

Maandag 08-06-2020
De perfecte hanglamp boven jouw eettafel | 5 functionele tips

Toe aan een nieuwe hanglamp boven de eettafel? Goede verlichting is van cruciaal belang boven de eethoek. Een hanglamp boven de eettafel is ten eerste functioneel. Zo is het bij de keuze voor jouw perfecte hanglamp verstandig om na te denken over lichtsterkte, kleurtemperatuur, ophanghoogte en uitlichting. In dit blog helpen we je de perfecte hanglamp te kiezen voor boven jouw eettafel.

Toe aan een nieuwe hanglamp boven de eettafel? Of je nu gaat voor een industriële hanglamp of voor een glazen exemplaar; goede verlichting is van cruciaal belang boven in eethoek. Een hanglamp boven de eettafel is ten eerste functioneel. Zo is het bij de keuze voor jouw perfecte hanglamp verstandig om na te denken over lichtsterkte, kleurtemperatuur en ophanghoogte. In dit blog helpen we je de perfecte hanglamp te kiezen voor boven jouw eettafel. 

Tip 1: hanglamp met enkele of meerdere fittingen

De traditionele hanglamp boven de eettafel is een hanglamp met een enkele fitting. Steeds vaker zie je echter hanglampen met meerdere fittingen aan 1 armatuur. Wanneer kies je nu voor 1 en wanneer juist voor meerdere fittingen?

Lange eettafel

Bij een lange tafel in de eetkamer is het naast het mooist, ook het handigst om te kiezen voor een hanglamp met meerdere fittingen aan 1 armatuur. Zijn ze in de lengte aan 1 armatuur geplaatst, dan krijg je lengtewerking. Door deze lengtewerking zorg je ervoor dat niet alleen het midden, maar de gehele tafel, van links naar rechts, goed wordt uitgelicht.

industriele hanglamp met 4 fittingen boven de eettafelMeerdere fittingen in de lengte bevestigd aan 1 armatuur staan mooi boven een lange eettafel.

Ronde of vierkante eettafel

  • Enkele fitting

Heb je een ronde of vierkante eettafel? Dan staat een hanglamp met een enkele fitting erg mooi. Meer heb je niet nodig, omdat de lamp boven het midden van de eettafel bevestigd de hele tafel voldoende uitlicht. Ga voor een minimalistisch exemplaar, zoals een glazen hanglamp; mooi in een rustig, Scandinavisch interieur!

Bij een grote ronde of vierkante eettafel staat een eyecatcher in groot formaat erg mooi. Zo zorg je ervoor dat je lamp niet wegvalt in de ruimte.

  • Meerdere fittingen

Ook boven een vierkante of ronde eettafel staat een lamp met meerdere fittingen erg mooi. Zorg er daarbij wel voor dat de fittingen zoveel mogelijk boven het midden van de tafel hangen.

Tip 2: ophanghoogte van de hanglamp

De meeste hanglampen zijn verstelbaar in hoogte. Maar hoe hoog hang je je nieuwe hanglamp eigenlijk? In principe is dit een heel persoonlijke keuze: zolang je er goed onderdoor kunt kijken zonder dat je hoeft te bukken, zit jij safe. Houd er ook rekening mee dat je weleens gasten te eten kunt krijgen die langer zijn dan jijzelf. Ook zij moeten goed onder de lamp door kunnen kijken.

Industriële hanglamp

XL industriële hanglampen komen het best tot hun recht als ze dicht boven je tafelblad hangen. Uiteraard zorg je er ook nu voor dat je er nog goed onderdoor kunt kijken. Dit staat vooral mooi boven een lange eettafel, waarbij er 2 tot 3 hanglampen naast elkaar zijn geplaatst. Je creëert hiermee een sfeervol leestafelidee.

Veel industriële hanglampen zijn aan het armatuur bevestigd met stalen kettingen die uit ringen bestaan. Door er ringen tussenuit te halen, kort je ze eenvoudig in. Bewaar de ringen goed, zodat je je hanglampen makkelijk in hoogte kunt verstellen wanneer je dat nodig acht.

Glazen lampen

Glazen lampen hang je het best niet te laag boven de tafel. Hangen ze teveel in je gezichtsveld, dan kunnen ze een verblindend effect hebben. Je kijkt immers direct door de lamp heen op de fitting. Hang ze daarom in ieder geval zo’n 15 cm boven ooghoogte.

Bonustip: niet te hoog

Hang je hanglamp niet te hoog. 'Vroeger' werden hanglampen een stuk dichter tegen het plafond bevestigd; tegenwoordig is dat een echte no-go. Het is ook helemaal niet handig, want door je hanglamp hoog op te hangen, heb je veel minder profijt van de verlichting boven je eettafel.

Tip 3: dimbaar licht

Met de juiste lichtsterkte zorg je ervoor dat je je tafelgenoten kunt zien en wat er op je bord ligt. Werk je vanuit huis en zit je daarbij graag aan de keukentafel? Dan is het belangrijk dat je niet hoeft te turen naar je werk, maar een helder verlichte werkplek hebt. Wordt het wat later en komen de borrels op tafel? Dan is het prettig als je het licht kunt dimmen voor een gezellig sfeertje.

Zo zie je maar: dezelfde eettafel vraagt om verschillende soorten licht. Dimbare verlichting voorziet in deze behoefte. Let op: of een hanglamp dimbaar is wordt specifiek aangegeven bij het product. Vrijwel alle lichtbronnen in ons assortiment zijn dimbaar. 

Tip 4: aanpasbare kleurtemperatuur

Minstens zo belangrijk is de kleurtemperatuur van je verlichting. Wist je bijvoorbeeld dat licht met een blauwe ondertoon zorgt voor energie en licht met een gele ondertoon zorgt voor ontspanning?

Stel de kleur van je lamp in op een blauwe ondertoon als je aan de eettafel aan het werk bent. ’s Avonds tijdens het avondeten is het gezellig om de lamp te dimmen en de kleurtoon op een warme gele ondertoon in te stellen.

Tip 5: Vorm van de hanglamp: rond of hoekig

Een ongeschreven interieurregel is om contrast aan te brengen. Zorg met een contrasterende vorm hanglamp voor een spannende eethoek, of breng juist meer zachtheid aan bij je eettafel.

Ronde hanglamp

Kies bij een hoekige eettafel voor ronde vormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grote glazen bolvormige hanglampen of ronde rotan hanglampen.

Breng contrast aan boven jouw lange, hoekige eettafel met een minimalistische glazen hanglamp met ronde vormen.

Hoekige hanglamp

Een hoekige hanglamp of een lamp met breedtewerking staat mooi boven een lange eettafel. Meerdere lichtbronnen bevestigd aan een lange buis geven zo'n breedtewerking.

industriele buislamp hanglamp

Maar liefst 7 fittingen zijn bevestigd aan een industriële buis om jouw lange eettafel perfect uit te lichten.

Heb je alle tips in overweging genomen? Dan weet je nu dat de perfecte hanglamp boven jouw eettafel:

  • dimbaar is;
  • een aanpasbare kleurtemperatuur heeft;
  • past bij de grootte van jouw eettafel;
  • niet te hoog en niet te laag mag hangen;
  • contrasteert met de vorm van jouw eettafel, of de vorm juist verzacht.

Rest jou niets meer dan met deze informatie op zoek te gaan naar jouw favoriete hanglamp voor boven jouw eettafel. Veel shopplezier!

Enneh … laat je nog even in de reacties hieronder weten welke lamp het geworden is?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden