Advies over verlichting

Verlichting
 

Verlichting

Advies van onze experts
Adviseur advies
Deskundig en persoonlijk advies

Hulp bij het kiezen van verlichting

Verlichting is een belangrijk element in het interieur. Het zorgt namelijk voor sfeer, maar het heeft ook een functionele functie. Wanneer je namelijk een avond tv kijkt, of gezellig met familie samen bent, is een sfeervolle verlichting voldoende. Wanneer je in de avond aan de tafel wilt werken, is functionele verlichting een betere keuze. Daarnaast zijn er nog andere zaken waar je rekening mee moet houden. Wij adviseren je over alles wat je moet weten.

Hoe bepaal je waar je verlichting hangt en plaatst?

Het is belangrijk dat de lamp past bij de stijl van het interieur. Naast dat het er leuk uit moet zien, is het ook belangrijk dat er goed is nagedacht over welke verlichting waar moet komen. Zo voorkom je dat je op een plek te weinig licht hebt, of juist te veel. Hierbij moet je rekening houden met de lijnen in het interieur en welke contrasten dit met zich meebrengt.

Verlichting kan er ook voor zorgen dat de ruimte optisch groter lijkt, of juist kleiner. Daarom is het goed idee om een lichtplan op te stellen. Met een lichtplan bepaal je vooraf waar je welk soort verlichting nodig hebt. Zo ben je verzekerd van goed verlichte ruimtes in het hele huis!

Hoe stel ik een lichtplan op?

Om een goed lichtplan op te stellen geven wij je een aantal stappen mee waar je op kunt letten. Zo weet je zeker dat een goed verlichte woonruimte krijgt!

  1. Maak een plattegrond van de kamer en plaats hier ook alle meubels al in. Markeer waar er in de ruimte stroompunten zijn te vinden.
  2. Bepaal de verschillende functies van de ruimtes en wat voor licht je hierbij nodig hebt. Zo heb je bij de eettafel vaak een wat feller licht nodig dan in de woonkamer.
  3. Geef eerst de basisverlichting aan. Met basisverlichting bedoelen we de lampen die het eerste aangaan wanneer het s’ avonds donker wordt. Zorg dat er een egale verspreiding van het licht is. Maak ook onderscheid tussen de indirecte (vloer- en hanglampen) en directe verlichting (inbouwspots).
  4. Nu de basisverlichting is ingetekend, is het tijd om de sfeerverlichting een plek te geven. Bij sfeerverlichting draait het meer om de vormgeving en de uitstraling van de lamp dan om de lichtsterkte. Hiermee creëer je een gezelligere sfeer in het huishouden.
  5. Wanneer de sfeerverlichting ook een plek heeft gekregen, is het nu tijd om de functionele verlichting een plek te geven. Dit zijn de lampen die je gebruikt wanneer je wil leren of werken. Dit zijn dus niet lampen die altijd aan zullen staan wanneer het donker is, of deze lampen zijn dimbaar.
  6. Om de inrichting helemaal af te maken, kun je nu nog spelen met accentverlichting! Dit zijn de lampjes waarmee je een schilderij kunt uitlichten, of bijvoorbeeld boven een spiegel.
  7. Nu het lichtplan klaar is, is het tijd om te bepalen welke lampen aansluiten bij jouw woonwensen en interieur. Bepaal ook of er lampen zijn die een gecombineerde functie kunnen hebben.

Met een lichtplan kun dus goed de verschillende ruimtes voorzien van voldoende licht. Op deze manier kun je dus lekker makkelijk je woonkamer verlichten, of juist de slaapkamer!

 

Diffuus, direct of indirect licht?

Wanneer we spreken over verlichting zijn er eigenlijk drie soorten licht. Ieder licht heeft zijn eigen effect. Met het opgestelde lichtplan heb je bepaald welk licht je waar wilt hebben. Als het goed is, is er nu een combinatie tussen diffuus, direct en indirect licht. Maar wat zijn de verschillen tussen de soorten lichten?

UGC Hanglamp rotate

Diffuus licht

Een diffuus verlichting wordt het licht gelijkmatig verdeeld over een oppervlakte. Dit zal ervoor zorgen dat de ruimte overal, evenveel belicht wordt. Je zult hierbij ook zien dat er geen harde schaduwvorming ontstaat. Een diffuus licht zien we bijvoorbeeld veel terug in werkplekken.

Direct licht

Direct licht

Bij een directe verlichting heeft het licht een duidelijke bestemming. Het schijnt namelijk recht op het oppervlak dat verlicht moet worden. Het lichteffect is vaak wat beperkt en zal dus in combinatie met ander licht gebruikt moeten worden.

Barkruk Boston huize kloet

Indirect licht

Bij een indirecte verlichting wordt er gebruikt gemaakt van de omgeving voor het verlichten. Het licht weerkaatst bijvoorbeeld op het plafond of tegen de muur aan. Dit zorgt voor een sfeervolle verlichting. Vaak zien we ook dat indirect licht wordt gebruikt als sfeerverlichting voor in de woonkamer.

Wat is de juiste lichtbron voor mijn verlichting?

De ruime keuze aan lichtbronnen is natuurlijk fijn, maar kan het ook wat lastig maken om de juiste lichtbron te kiezen. Traditioneel kennen we drie verschillende lichtbronnen:

  • LED
  • Halogeen
  • Spaarlamp

Een LED lamp is de meest duurzame keuze, het licht dat hier wordt gecreëerd is namelijk volledig elektronisch. Daarnaast gaan LED lichtbronnen ook nog eens lang mee, gemiddeld zo’n 20.000 uur! Het is dan ook niet gek dat een LED lichtbron het meest wordt gebruikt voor verlichting.

Een halogeen- of spaarlamp zien we tegenwoordig niet veel meer. Een spaarlamp doet er langer over om op volledige lichtsterkte te komen. Een halogeenlamp zien we vaak alleen terugkomen in spots.

De grootte van de lichtbron draagt bij aan de look and feel van het interieur. Daarnaast zorgt het natuurlijk ook voor een andere verspreiding van het licht. Hoe kleiner de lichtbron is, hoe kleiner het oppervlak is dat verlicht zal worden.

 

Welke verlichting past er bij mijn woonstijl?

De verlichting in het interieur draagt ook groots bij aan de uitstraling van het interieur. Wanneer je bijvoorbeeld een industrieel interieur hebt, is het mooi om hier een bijpassende lamp bij te plaatsen. Afhankelijk van de elementen die al te vinden zijn in het interieur.

Lamp industrieel

Industrieel

Een industrieel interieur kenmerkt zich natuurlijk door het gebruik van robuuste elementen. In combinatie met strakke lijnen krijg je een industriële uitstraling. Dit zijn dan kenmerken die je terug vindt bij industriële verlichting. Hierbij kun je denken aan elementen van metaal en hout.

Moderne verlichting

Modern

Binnen een modern interieur zien we vaak minimalistische lijnen terugkomen. Dit is ook goed terug te brengen in de verlichting in het interieur. Ga voor een lamp met slanke lijnen, of bijvoorbeeld een model van glas. Glas geeft een openlijk effect aan de ruimte.

Verlichting klassiek

Klassiek

Een klassieke verlichting herkennen we aan het gebruik van diepe en volle materialen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een gouden lamp.

Scandinavische verlichting1

Scandinavisch

Een Scandinavisch interieur kenmerkt zich door de lichte tinten en het gebruik van hout. Een lamp die past bij deze woonstijl is gemaakt van licht hout, of heeft juist een witte kleur. Zo mengt deze mooi samen met het lichte interieur.

Landelijke verlichting

Landelijk

De landelijke stijl kenmerkt zich door het gebruik van veel hout. Daarnaast zien we hier ook warme kleuren terug om het zo huiselijk mogelijk te maken.

Hanglamp design

Design

Bij design is niks te gek! De lampen mogen dus gekke vormen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hanglamp met verschillende lichtpunten op verschillende hoogtes.

 

Laat je adviseren in onze showroom over verlichting!

In onze showroom staan onze adviseurs klaar om je te helpen met het maken van de juiste keuze voor verlichting. Zij kunnen je helpen bij het opstellen van een lichtplan. Daarnaast kun je ook een aantal lampen in het echt bekijken. Zo kun jij een zekere keuze maken voor de aanschaf van verlichting.