Advies bij aankoop van eetkamerstoelen

Woensdag 07-02-2018
Advies bij aankoop van eetkamerstoelen

Een eetkamerstoel is een belangrijk onderdeel van je interieur en vormt samen met de eetkamertafel de basis van je eethoek. Om de perfecte eetkamerstoel te vinden die naadloos aansluit bij je wensen, dien je te letten op een aantal belangrijke factoren. Maar welke dat precies zijn? Wij geven je advies en tips waar je op moet letten bij het kiezen van je eetkamerstoelen!

1) De stoelen in combinatie met de eetkamertafel

* De ideale afmetingen van een eetkamerstoel met- en zonder armleuningen.

Begin bij het kiezen van je eetkamerstoelen altijd bij je eetkamertafel. Heb je deze al uitgekozen? Kijk dan goed naar de hoogte van de tafel, en de dikte van het tafelblad. Je kunt makkelijke ruimte besparen door de mogelijkheid om je eetkamerstoelen onder de tafel te kunnen schuiven. Houd bij de aanschaf van je eetkamerstoelen dus ook rekening met de breedte en hoogte van je eetkamerstoelen.   

2) De stijl eetkamerstoel

Het is zeker niet onbelangrijk dat de eetkamerstoelen die je voor ogen hebt, ook passen binnen je interieurstijl. Houd daarom altijd je eigen interieur in je achterhoofd bij het bekijken van eetkamerstoelen. Je bent snel geneigd een eetkamerstoel uit te zoeken die je mooi vind, maar let op dat deze ook mooi aansluit bij je interieurstijl!  

Scandinavische eetkamerstoelen

Niemand kan er meer om heen; een Scandinavisch interieur is helemaal van deze tijd. De invloed vanuit Scandinavië wordt steeds groter. Een interieur in deze stijl gaat vaak gepaard met de minimalistische sfeer, maar dit is geen must. Een Scandinavisch interieur mag best wat kleur bevatten, maar wit wordt als basis genomen. Witgeverfde houten vloeren en witte muren zijn kenmerkend. Ook het plafond, de deuren en de trap zijn geregeld wit geverfd, wat zorgt voor een serene sfeer. In combinatie met veel lichtinval zorgt dit er ook voor dat de ruimte groter oogt dan dat de ruimte in werkelijkheid is. Houd dit vooral in gedachten wanneer je een klein appartement inricht.  

Industriële eetkamerstoelen

Typerend voor een industrieel design is natuurlijk het gebruik van metaal. Hierbij kan het zo stoer en groot zijn als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan een stoere, gave bar met metalen platen of zelfs ijzeren platen tegen de muur. Ook zijn er tegenwoordig veel meubels te vinden gemaakt van metaal, zoals oude lockerkasten of stoere tafels met industriële onderstellen. Liever een iets subtielere aanpak? Ga dan voor stalen accenten met bijvoorbeeld metalen krukken of stoelen.      

Moderne eetkamerstoelen

De meubels in de moderne interieurstijl herken je aan de frisse uitstraling. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een witte of pastel kleuren welke is afgewerkt met een glans. In een modern interieur kom je veel meubels tegen van materialen als velvet, metaal, aluminium, kunststof, chroom, glad leer of staal. En ze mogen best een beetje glanzen! Deze moderne stijl kun je eenvoudig in heel je woning doortrekken zodat het één geheel wordt. Van woonkamer en keuken tot slaapkamer, badkamer en hal. Het is slechts een kwestie van de juiste materialen en kleuren gebruiken.    

3) Met- of zonder armleuning?

Een eetkamerstoel is meestal met of zonder armleuning te verkrijgen. Een keuze waar je goed over na moet denken! Een eetkamerstoel met armleuningen is automatisch wat hoger dan een eetkamerstoel zonder armleuning. Houd hier rekening mee als je de stoelen gemakkelijk onder de eetkamertafel wil schuiven. Tip: meet de hoogte van de onderkant van het tafelblad op, zodat je in ieder geval met zekerheid kunt bepalen of je favoriete eetkamerstoel, ook onder je eetkamertafel kan worden geschoven.  

4) Materiaalsoort

Zoveel eetkamerstoelen, zoveel materialen. Een eetkamerstoel met de bekleding die jij zelf mooi vindt, is niet altijd even praktisch. Denk goed na bij wat je belangrijk vind. Heb je bijvoorbeeld kinderen, dan is een eetkamerstoel welke makkelijk schoon te maken en houden is, een echte pré. Kies dan bijvoorbeeld voor een houten, metalen of kunststoffen eetkamerstoel. Een bepaald materiaalsoort kan ook een bepaalde interieurstijl benadrukken. Een mooi retro of vintage interieur schreeuwt om een mooie stoffen eetkamerstoel, terwijl een Scandinavisch of moderne woning vraagt om een kunststoffen en minimalistische aanpak.

Kunststof/Polypropyleen

Gemakkelijk schoon te houden

Vaak behandeld met UV coating en geschikt om langdurig blootgesteld te worden aan zonlicht

- minder zitcomfort door harder materiaalsoort

Stof

Sfeervol, geeft veel warmte

Middel- tot hoger zitcomfort

- Minder gemakkelijk schoon te houden, vlekgevoelig

Hout en metaal

Gemakkelijk schoon te houden

Perfect in een stoer, industrieel of vintage interieur

- Koud en hard materiaal  
5) Verlichting ten opzichte van je stoelen

Voor de perfecte verlichting boven je eetkamertafel, dien je rekening te houden met de hoogte van je eetkamertafel en dus ook eetkamerstoelen. De meest ideale situatie is als de hanglamp tussen de 60 en 75 centimeter boven de tafel hangt. Dit is gerekend vanaf het tafelblad tot onderaan de lamp. Houd hierbij ook rekening met de hoogte van de ruimte zelf en de ruimte van de tafel zelf voor het perfecte plaatje!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden